2 milyon üniversiteli gence kamuda iş imkanı: Part time çalışmada yeni düzenleme!

2 milyon üniversiteli gence kamuda iş imkanı: Part time çalışmada yeni düzenleme!
GİRİŞ

Kamu kurumlarında 2 milyon gence iş imkanı sunulması hedefleniyor. Parttime çalışmada hafta tatili, yıllık ücretli izin ve kıdem tazminatı düzenlenecek.

Üniversiteli gençlerin istihdam edilmesine yönelik yeni çalışmalar masaya yatırıldı. Kamuda 2 milyon gence iş imkanı sağlayan partime çalışmada haftalık tatil, yıllık ücretli izinler ve kıdem tazminatı gibi konularda düzenleme yapılacak.

Kısmi çalışanların sosyal haklarını iyileştirmeye yönelik çözümler masaya yatırılmaya başladı. Bu kapsamda üniversiteli gençlerin istihdamını kolaylaştıracak, yeni çalışma modelleri ve teşvikleri de içeren adımlar devreye alınacak. Uzaktan çalışma mevzuatı yeni iş modellerine uyum sağlayacak şekilde düzenlenecek.

part-time-is-3.jpg

PART TİME ÇALIŞMAYA DÜZENLEME GELİYOR!

Ülkemizde yaklaşık 2 milyonun üzerinde vatandaşa iş fırsatı yaratan kısmi süreli çalışmada yeni düzenlemeler gündeme geldi. Sosyal güvenlik, izin ve kıdem tazminatı gibi haklar bu sayede güvence altına alınacak. Sabah’ta Hazal Ateş’in haberine göre, üniversite öğrencilerinin istihdamını kolaylaştıracak yeni çalışma modelleri ve teşvikler devreye girecek.

Part time çalışanlar eksik günlerini isteğe bağlı olarak öderken, kamu ve özel sektördeki projelerde de iş bulmaları sağlanacak. Kamuda esnek çalışma yöntemleri uygulanırken, mali, sosyal hak ve yardımlar gibi temel konuların da düzenlenmesi yapılacak.

part-time-is-2.jpg

KISMI ÇALIŞANLARA KIDEM TAZMİNATI!

Kısmi süreli çalışanların ücretleri ve menfaatleri tam süreli çalışan işçiye göre farklı şekilde hesaplanmaktadır. Burada etkili olan unsur ise çalıştığı süre oranınca hesaplama yapılmasıdır. Kısmi olarak çalışan işçinin ücretlerinin ödeme şekli ve yöntemi belli olsa da kıdemin nasıl belirleneceği ve izin haklarından nasıl yararlanılacağı konusu da açıkça kanunda yer alıyor.

Çalışma süresine bakılmaksızın işçinin çalışmaya başladığı tarihten itibaren 1 yıl geçtiğinde kısmi süreli çalışan işçiye kıdem tazminatı ve izin hakkı doğuyor. Bu kapsamda yıllık izin ve tazminat hakkı da geçerli olabiliyor.

part-time-is-1.jpg

SİGORTA YAPILMASI ZORUNLU!

Kısmi süreli ya da diğer bir ifadeyle part time çalışmada haftalık sürenin üçte ikisi oranında olan çalışma süresi ifade edilmektedir. Bu kapsamda kısmi süreli çalışanlara da sigorta yapılması zorunluluğu bulunmaktadır.

KAYNAK: UŞAK HABER