2022 Yüksek Lisans Bursu Ne Kadar? Başvurusu, Şartları

2022 Yüksek Lisans Bursu Ne Kadar? Başvurusu, Şartları
GİRİŞ

2022 yüksek lisans bursunun miktarı veren kuruma göre değişiklik gösterir. Yüksek lisans öğrencilerinin burs alabileceği birçok kurum ve kuruluş bulunur.

Burs verenler arasında Tübitak, Yükseköğretim Kurumu (YÖK) ve Kredi ve Yurtlar Kurumu yer alır. Tübitak tarafından verilen burslar 2022 yılında 3 bin Türk lirası ile 3 bin 500 Türk lirası arasındadır. Bu miktarlar tam burs için geçerli olup kısmi burslar da bulunur.

Kısmi burslar ise en düşük bin; en yüksek ise bin 250 Türk lirası olarak belirlenmiştir. Yüksek lisans bursu ve doktora bursu için YÖK’ten verilen aylık tutar ise bin 500 Türk lirasıdır. YÖK tarafından sunulan bu destek bursu her bölüm için verilmemektedir. KYK tarafından verilen burs ise 3 bin ile 4 bin Türk lirası arasındadır.

Yüksek Lisans Bursuna Nasıl Başvurulur?

Yüksek lisans bursuna başvuru yapmak için öncelikle hangi kuruma başvuru yapılacağının belirlenmesi gerekir. Kredi ve Yurtlar Kurumuna başvuru yapılacak ise başvurular e – devlet sisteminden ve KYK’nın resmi internet sitesinden yapılabilmektedir. Yüksek lisans bursu başvuruları her sene farklı tarihlerde başlatılmaktadır.

Yüksek Lisans Bursu Başvuru Şartları Nelerdir?

Yüksek lisans bursu alma şartları burs veren kurumlara göre farklılık gösterebilmektedir. Yüksek lisans bursuna eğer KYK üzerinden başvurulacak ise istenen şartlardan bazıları şunlar olmaktadır:

  • Türk vatandaşı olmak
  • Yükseköğretim kurumuna öğrenci olarak kaydolmak
  • Aynı anda öğrenim kredisi almamak
  • Maddi gelir durumunun yetersiz olması
  • Hazırlık sınıfında olmamak

Yüksek Lisans Bursu ve KYK Bursu Birlikte Alınabilir Mi?

Birden çok yüksek lisans bursu almak bazı burs veren kurumların ve kuruluşların izin verdiği bir durumdur. YÖK tarafından verilen yüksek lisans bursuna ek olarak ikincil bir burs daha alınabilmektedir. Bu soruya verilebilecek olan yanıt, kişinin burs için başvurduğu kuruma göre değişir. Yüksek lisans bursu için KYK’ya başvuru yapılmış ise bu durumda ikincil bir burs da alınabilmektedir. Ancak bu bursu alabilmek için unutulmaması gereken önemli noktalardan biri KYK bursundan daha önce yararlanmamak gerektiğidir.

KAYNAK: UŞAK HABER