2023 YKS üniversite tercih sayısı: Tercih listesine en az kaç okul yazılmalı?

2023 YKS üniversite tercih sayısı: Tercih listesine en az kaç okul yazılmalı?
GİRİŞ

ÖSYM’nin YKS sonuçlarını açıklamasının ardından milyonlarca öğrenciyi tercih sürecinin heyecanı sardı. Peki, YKS tercihlerinde nelere dikkat edilmeli? Tercih listesinde en az kaç okulun ismi olmalı?

Geçtiğimiz günlerde YKS sonuçlarını açıklayan ÖSYM, 27 Temmuz tarihinde de tercih sürecinin başlamış olduğunu duyurdu. Sınav puanları doğrultusunda üniversitelerin önlisans ve lisans programları için tercih yapacak olan öğrenciler, tercih sürecine yönelik birtakım araştırmalar yapmaya başladı. Tercih sürecinde nelere dikkat edilmesi gerektiği, tercih listesinde sıralamanın önemli olup olmadığı gibi konular, öğrenciler tarafından araştırılmaya başlandı.

ÖSYM’nin 2023 YKS tercih kılavuzunu açıklamasının ardından harekete geçen öğrenciler, tercih listelerini nasıl hazırlamaları gerektiği konusunda araştırma motorlarından yardım almaya başladı. Bu noktada arama motorlarında sıklık ile sorgulanan konu başlıklarından biri de tercih sayısı olarak öne çıktı.

YKS TERCİHLERİNDE KAÇ OKUL YAZILABİLİR?

27 Temmuz- 8 Ağustos 2023 tarihleri arasında yapılacak olan YKS tercihleri kapsamında öğrenciler tercih listelerine 24 program yazma hakkına sahiplerdir. 24 tercihin doldurulması zorunlu değildir. Öğrenciler 24 veya daha az sayıda tercih yapabileceklerdir.

YKS TERCİH LİSTESİNDE SIRALAMAYA DİKKAT EDİLMELİ Mİ?

Puan sonuçlarına göre okul ve bölüm tercihinde bulunacak olan kişilerin, sıralamaya da dikkat etmeleri gerekmektedir. Tercih sıralamasının en üstünde hedefte olan okul ve bölümün yer alması gerekir. Listenin altlarına doğru ilerledikçe daha az istenen okullara ve bölümlere yere verilmelidir. Ayrıca listenin ilk sırasına mevcut puana bakılmaksızın bir okul eklenebilir. Burada odaklanılması gerekilen nokta, puanın yanı sıra isteklerdir.

YKS tercih sürecinde dikkat edilmesi gereken en temel noktalardan biri, kazanılması durumunda kayıt yaptırılmayacak olan okullara listede yer verilmemesi gerektiğidir. Bu neden ile sırf tercih listesi dolsun diye okul ismi yazmamak, öğrencilerin yararlarına olacaktır.

KAYNAK: UŞAK HABER