A Level Nedir? Hangi Ülkelerde Geçerli ve Eğitim Süresi Ne Kadar?

A Level Nedir? Hangi Ülkelerde Geçerli ve Eğitim Süresi Ne Kadar?
GİRİŞ

A Level eğitim programı Birleşik Krallık içerisinde yer alan ülkelerde, lise gurubu öğrencilerinin tamamlamakla yükümlü oldukları ileri derece bir eğitim programıdır.

A level eğitim alan öğrencilerin doğrudan istedikleri üniversiteye yerleşme hakları bulunur. Programın ileri seviye genel eğitim programı olarak görülmesi ise uluslararası düzeyde kabul görmesinden ileri gelir.

Öte yandan Türkiye içerisinde lise eğitimi görüp, üniversitedeki eğitim sürecine İngiltere’de devam etmek isteyen öğrencilerin de bu eğitime katılmaları ve süreci tamamlamaları mecburidir.

A Level Hangi Ülkelerde Geçerlidir?

A level eğitim veren ülkeler arasında gösterilen ilk yer, İngiltere’dir. Fakat bu sistem tüm Birleşik Krallık içerisinde kabul görmektedir. İngiltere eğitim sistemine yakın oranda bu eğitim yaygın görüldüğü diğer ülkeler ise şunlardır:

  • Yeni Zelanda
  • Avustralya
  • İskoçya
  • Amerika

A Level Eğitim Süresi Ne kadar?

A level eğitim süresi için kabul edilen ana değer, 2 yıldır. Ancak bu eğitim kapsamına giren öğrencilerin yaş aralıkları, 16 ile 19 yaş arasında sınırlandırılmıştır. Dolayısıyla Türkiye’de lise eğitimi gören ve A level eğitim programına katılmak isteyen herhangi bir kişinin, ilgili yaş aralığını tamamlamadan önce bu eğitime başvuru yapması önem teşkil eder.

A Level Eğitimine Kimler Katılabilir?

A level eğitim programı başvurusu yapmak isteyen öğrencilerin, 16 yaş ile 19 yaş aralığında olmaları birincil şarttır. Ayrıca A level eğitim genellikle yurt dışı okullarında verilir. Yanı sıra Türkiye’de A level eğitim veren bazı okullar da bulunur. Bu okullardaki eğitim süresi ve ders kapsamı da yurt dışı ile benzer nitelikler gösterir.

A Level Dersleri Nelerdir?

A level dersleri kapsamında öğrencilere öncelikli olarak; İngilizce odaklı günlük tekstleri, bilimsel raporları, akademik makaleleri, edebi ve kurgusal metinleri okuyup yazma dersleri verilir. Bu derslerde İngilizcenin her alan içerisindeki okuma, anlama, yorumlama grupları yer alır.

Ek olarak; öğrencilere tanımlanan ders sayısı en az 3’tür. Ancak genellikle yıl bitiminde bu sayı 4 veya 5 olur. A level eğitim derslerinin kapsamı, bu anlamda detaylı bir ön akademi platformudur da diyebiliriz.

KAYNAK: UŞAK HABER