Akran Eğitimi Nasıl Yapılır?

Akran Eğitimi Nasıl Yapılır?
GİRİŞ

Akran eğitiminin yapılışı bir eğitmen ve öğrenciler ile gerçekleşir. Akran eğitiminin yapılma sürecinde uygulama yöntemleri, ders içeriği ve planlaması önem taşır.

Yatay bir hiyerarşi ile kurgulanması gereken eğitimde döngüsel eğitim metotları yer alır. Döngüsel eğitim metotlarında herkes yaşıtı ya da yakın yaş grubunda yer aldığı kişilerden yeni bilgiler öğrenebilir. Kişilerin benzer deneyimlere sahip kişiler ile bilgi paylaşımında bulunması akran eğitimi olarak kabul edilir. Yaygın eğitim metotları arasında yer alan akran eğitimi günümüzde sık sık tercih edilir.

Akran Eğitiminin Amacı Nedir?

Akranlar arası öğrenme modelinin amacı kişilerin daha rahat öğrenebilmesini sağlamaktır. Özellikle genç ve çocuk yaş gruplarında yer alan kişilerin birbirleri ile iletişim kurabilmesini sağlamak da amaçlar arasında yer alır. Bir eğitmenden eğitim alınması yerine akranlar arası oluşturulan gruplarda eşit bilgi paylaşımı yapılması öğrenme sürecini kolaylaştırır. Bu noktada akran eğitimi önem taşıyan bir öğrenme modelidir.

Akran Eğitimi Neden Önemlidir?

Akran eğitiminin önemini oluşturan önemli sebepler vardır. Akran eğitimi ile yaşıt olan bireylerin bir araya getirilmesi ile öğrenme ortamı oluşturulması önemlidir. Bu önemin temel sebebi ise deneyim, öğrenme pratiği, bilgi kapasitesi gibi unsurların birbirine yakın olmasıdır. Yaş hiyerarşisi olmadan kurulabilecek bu eşit ortamda, eğitim modülleri hazırlanırken akranlar arası öğrenme ortamlarının yaratılması da önemlidir.

Kişilerin benzer deneyimler, benzer yaş problemleri ve benzer gelişimsel süreçlerden geçmesi nedeni ile akran eğitimleri önem taşır. Akran eğitimleri ile yatay öğrenme ortamlarının oluşturulması ve hiyerarşi kurulmayan ortamlarda bilgi ve deneyim paylaşımı yapılması öğrenmeyi kolaylaştırır.

Akran Eğitiminin Yararları Nelerdir?

Akran eğitiminin avantajları şu şekilde sıralanabilir:

  • Öğrenmeyi kolaylaştırır.
  • Hiyerarşiyi kaldırır.
  • Hedeflere daha kolay ulaşılır.
  • Eğitim alan kişilerin ilgisini çeker.
  • Eğitim alan kişilerin (akran grupların) daha iyi ve kalıcı öğrenim süreci yaşamalarına neden olur.
  • Eğitim alan kişilerin kendilerini geliştirmeleri için uygun ortamı yaratır.

Akran eğitimi yararları yüksek olan bir eğitim metodu olsa da belirli periyotlar ile uygulanmalıdır. Sürekli olarak akran eğitimi düzenlendiği takdirde bilgiye net ve tam erişim konusunda sorunlar yaşanabilir.

KAYNAK: