Arabuluculuk Eğitimi Nereden Alınır?

Arabuluculuk Eğitimi Nereden Alınır?
GİRİŞ

Arabuluculuk eğitiminin alınabileceği yerler, günümüzde şöyle sıralanmıştır.

  • Üniversitelerin hukuk fakülteleri
  • Türkiye Barolar Birliği
  • Türkiye Adalet Akademisi

Arabuluculuk eğitimi almak ve arabulucu olmak isteyen kişiler, bu kurumlar tarafından verilmekte olan eğitimleri online ya da yüz yüze alarak kolaylıkla arabulucu olabilirler. Arabuluculuk sertifikasına sahip olmalarından sonra bu işi yapmaya başlayabilirler.

Arabuluculuk Eğitimi Şartları Nelerdir?

Arabuluculuk eğitiminin alım koşulları, şöyle sıralanmıştır:

  • Hukuk fakültesi mezunu olmak
  • Mesleğinde en az 5 yıllık kıdeme sahip olmak
  • Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanlığı tarafından tutulan sicile kayıtlı olmak

Bu şartlar, arabuluculuk eğitimini almanın yanında arabulucu olmak isteyen herkes için de gerekli olan koşullar olarak sıralanabilir.

Kimler Arabulucu Olabilir?

Arabulucu olabilecek olan kişiler, yalnızca Hukuk fakültesinden mezun olmuş ve 5 yıl boyunca mesleğini icra etmiş olan kişilerdir. Hukuk fakültesinde okumamış ve okulunu bitirmemiş olan kimse, arabuluculuk eğitimi alamayacağı gibi arabulucu da olamaz.

Arabuluculuk Eğitimi Ücreti Ne Kadardır?

Arabuluculuk eğitimi alacak kişilerin ödemeleri gereken ücretler, kişilerin eğitimlerini alacakları yerlere göre değişiklik gösterir. Arabuluculuk eğitimi, verilen özel kuruluşlar tarafından şirketler tarafından belirlenmiştir. Bu nedenle ücretler sabit bit çizgide ilerlemez. Ancak devlet kurumları tarafından verilmekte olan arabuluculuk eğitimleri için herhangi bir ücret ödemesi yapılmaz.

Arabuluculuk Eğitimi Kaç Gün Sürer?

Arabuluculuk eğitimin eğitim süresi, toplamda 84 ders saatidir. Bu 84 saatin 68 saati teorik ders olarak verilir. Kalan 16 saatte ise uygulamalı eğitim verilerek arabuluculuk eğitimi almış olan kişilerin pratik yapmaları sağlanır. Görmüş olduğu 68 saatlik teorik derslerin sınavından geçebilen ve pratik yapılması gereken saatlerde de başarılı olduğunu kanıtlayan kişilerin eğitim belgeleri kendilerine verilir.

Arabuluculuk Eğitim Sertifikası Kaç Yıl Geçerli?

Arabuluculuk sertifikasının alınmasından sonra geçerlilik süresi 3 yıldır. Arabulucu olmayı hak eden kişiler, almış oldukları eğitimden sonra 3 yıl boyunca arabulucu olarak görev yapabilirler. Ancak 3 yılın sonunda mutlaka belgelerini yenileyebilmek için bir yenileme eğitimi alarak sertifika tarihlerini yeniletmelilerdir.

Hangi Davalarda Arabuluculuk Zorunludur?

Arabuluculuğun zorunlu olduğu davalar, 2022 yılında ticari ve iş davaları için zorunlu tutulmuştur. Yani, arabuluculuk eğitimi almış olan kişilere kıdem tazminatı, ihbar tazminatları, fazla mesai ücretleri, maaşlar ve yıllık izin ücretleri gibi konular dolayısıyla açılmış olan davaların tümünde başvurulması zorunludur. Eğer arabulucu, işçi ile işveren arasında yaşanan sorunu çözerse kendine ödenmesi gereken ücret ödemesi gerçekleştirilir.

KAYNAK: UŞAK HABER