Bauhaus Akımı Nedir?

Bauhaus Akımı Nedir?
GİRİŞ

Geçtiğimiz yüzyıldan bu yana en önemli sanat akımlarından biri olan Bauhaus Okulu sanat dünyasında oldukça popülerdir.

1919 yılında kurulan Bauhaus Okulu, sanat, tasarım, mimari ve benzeri alanlarda deneysel olmayı amaçlar. 14 yıl boyunca aktif olan bu okul çok sayıda sanatçı, tasarımcı ve mimar yetiştirmiştir. Sanat dünyasına damgasını vuran isimler yetiştirdiği için Bauhaus akımı adıyla anılır.

Bauhaus Sanat Akımı Nedir?

Almanya’da 1919 yılında kurulan Bauhaus Okulu, sanat dünyasında başlı başına bir ekol haline gelmiştir. Sadece 14 yıl eğitim vermesine rağmen dünya çapında ünlü sanatçı, tasarımcı ve mimarlar yetiştirmiştir. Kelime anlamı bakımından Almanca “Yapı Evi” ifadesinin karşılığı olan Bauhaus özgürlükçü bir görüşe sahiptir. Bauhaus Okul 1919’dan 1925’e kadar Weimar kentinde, 1925’ten 19322ye kadar Dessau kentinde ve bu tarihten 1933 yılında kapanana kadar Berlin’de eğitim vermiştir.

Bauhaus Felsefesinin Önemi

Özgürlükçü bir anlayışı motto edinen Bauhaus okulu yöneticileri her zaman mimar direktörler tarafından yapılmıştır. Modern mimaride çok önemli katkıları olan bu okul kısa sürede önemli bir felsefi ekol haline gelmiştir. Bauhaus Okulu’nun kurucusu Walter Gropius, resim, heykel mimari gibi güzel sanatlarda işbirliğine dayalı topluluk oluşturmayı amaçladı. 1920’li yıllarda sanatın rolüne dair tartışmaların merkezi haline gelen bu okul zaman içinde değişimler yaşadı.

Yenilikçi sanat akımı, okulun öğretilerini baz alarak kendi içinde bir felsefe geliştirdi. Örneğin mimaride Bauhaus etkisi denince binalarda saydam bir görünüş kazandıran projeler dikkat çekiciydi. Çünkü mimari yapıların işlevselliği ve yalınlığı önemliydi. Cam kullanımı konusunda çok fazla örneği bulunan Bauhaus akımı mimaride kendini göstermiştir.

Mimaride Bauhaus Akımı

Bauhaus sanat okulunda pek çok farklı sanat bulunsa da mimarlık dünyasında yarattığı değişimler ile dikkat çekicidir. Şehir tasarımı, yapı, planlama gibi konularda sanat ile zanaatı birleştirmek hedeflenmiştir. Bauhaus Okulu, bir yapının tasarımında estetik kaygılardan çok işlevsel özelliklere önem vermektedir. Baskıcı bir dönemde çalışan Bauhaus okulu sürekli farklı şehirlere taşınmak zorunda kalmıştır. Almanya’da dönemin baskılarına boyun eğmek durumunda kalan okul 14 yıl eğitim verdikten sonra 1933 yılında kapanmıştır.

KAYNAK: UŞAK HABER