Bebeklerde Uyku Eğitimi Nasıl Verilmelidir?

Bebeklerde Uyku Eğitimi Nasıl Verilmelidir?
GİRİŞ

Bebeklere uyku eğitimi verebilmek için dikkat edilmesi gereken noktalar, bebeklere kitap okunması ya da düşük seslerde ninniler söylenmesidir.

Beyaz gürültü olarak bilinen bu seslerin bebeklere uyku saatinde dinlendirilmeleri, bir süre sonra bebeklere bunlar ile karşılaşmalarında uyumaları gerektiğini hatırlayacak ve uyuyacaklardır. Bu nedenle de bebeklere uyku eğitimi vermek isteyen kişi ya da ebeveynler, çocuklarını uyumadan önce ılık duş aldırabilir ve bundan sonra senkronik seslerle bebeklerini uyutabilirler.

1 Yaş Uyku Eğitimi Nasıl Verilir?

1 yaşındaki çocukların uyku eğitimlerinin verilmesinde dikkat edilmesi gereken unsurlar şöyle sıralanmıştır:

  • Bebeklere ılık su ile banyo yaptırılması gereklidir.
  • Kısık ses ile şarkı ya da ninni söylenmesi daha kolay bir şekilde bebeklerin uyumasını sağlar.
  • yine kısık ses ile masal ya da kitap okunması bebeklerin kolayca uykuya dalmalarını sağlar.
  • Bebeğin karnının tok olduğundan emin olmak da gereklidir. Bebeklerin karınları açsa ya da yeterince beslenmemişlerse uykuya dalmakta zorluk çekerler.
  • Ilık banyo yaptırılmasından sonra Badem, papatya ya da lavanta yağı ile sırtlarının ya da el ve ayaklarının ovalanması bebeklerin rahatlamalarını sağlayacaktır.
  • 1 yaşına girmiş bebeklerin uyutuldukları yerlerin karanlık olmasına dikkat edilmelidir. Çocuklar karanlık ortamda sürekli olarak uyutulurlarsa geceleri de karanlık olduğu için geceleri uyumaları gerektiğini anlayacaklardır ve bebeklere uyku eğitimi vermek aileleri için daha kolay bir hale gelecektir.

Zor Uyuyan Bebekler Nasıl Uyutulur?

Uykuya zor bir şekilde dalabilen bebekler için öncelikle gazlarının çıkarılması gereklidir. Bebeklerin gazları çıkarıldıktan sonra, karınlarının tok olduğundan emin olunmalıdır. Eğer bebeklerin karınları da toksa loş bir odada ninni ya da şarkı söylenerek veya kitap okunarak sakinleşmeleri sağlanabilir. Böylece bebekler daha kolay bir biçimde uyuyacaklardır.

Uyku Eğitimine Nasıl Başlanır?

Bebeklerin uyku eğitimlerine başlayabilmeleri için uzmanlar genellikle sürekli olarak kendilerine kitap okunmasını ya da ninni söylenmesini önerir. Anneler ya da babalar, bu ninnileri kendileri söylemeseler de mutlaka seslerinin çocuklarına iyi geleceğini düşündükleri birinden dinletmelilerdir. Düzenli ve sürekli olarak bebeklere kitap okunması ile ninni söylenmesi, zamanla kendilerine uykunun bunların yapılması ile beraber geldiğini gösterecektir. Bu sayede de bebekler kolaylıkla uyumaya başlayacaklardır.

Uykuya Direnen Bebek Nasıl Uyutulur?

Uyumak istemeyen bebeğin uyutulabilmesi için öncelikle bebeğin uyutulduğu yerin mutlaka rahatlanacak bir yer olması gereklidir. Özellikle loş ışık, bebeklere uyku eğitimi verilebilmesi için önemli unsurlardan biridir. Bu nedenle zor uyuyan bebeklerin uykusunu mutlaka loş ışıkta almaları gereklidir.

KAYNAK: UŞAK HABER