Çocuklarda Mahremiyet Eğitimi Nasıl Verilir?

Çocuklarda Mahremiyet Eğitimi Nasıl Verilir?
GİRİŞ

Çocuklar için eğitim verilir iken ilk aşamada çocukların kendi bedenlerini fark etmesi sağlanmalıdır.

Çocuklarda mahremiyet eğitimi çocukların kendi bedenleri ile ilgili bilgileri merak etmeye başladıkları zaman verilebilmektedir. Çocukların merak ettiği tüm sorular anne ve babalar tarafından yanıtlanmalıdır. Çocukların soruları “Sen daha çok küçüksün” şeklinde geciktirilmeden cevaplanmalıdır. Çocukların utanacağı ve çekineceği tepkiler verilmemelidir.

Anne ve baba çocuklarından gelen soruların cevaplarını bilmiyor olabilir. Bu gibi durumda çocuğa sorunun cevabını bilmediği söylenmelidir. Soruların cevaplarının araştırılması ve çocuklara en doğru şekilde aktarılması en iyisi olacaktır.

Mahremiyet Eğitimi Nedir?

Mahremiyet eğitiminin tanımı “Çocukların kendisi ve arkadaşları ile ilgili farkındalıklarını artırması için yapılan bir eğitim” şeklindedir. Eğitim içerisinde yalnızca çocukların cinsel bölgeleri ile ilgili bilgiler yer almamaktadır. Eğitimde ayrıca fotoğraf, eşya, duygu ve düşünce gibi pek çok unsur bulunmaktadır.

Çocuk eğitim içerisinde kendisi gibi diğer insanların da mahremi olduğunu öğrenmektedir. Bu sayede çocuklar daha küçük yaşlarda iken kendi bedenine ve başkalarının bedenine saygı duymayı öğrenecektir. Eğitim sayesinde çocuk istemediği durumlarda hayır diyebilmeyi öğrenmektedir. Eğitim içerisinde ayrıca çocukların kendilerini nasıl koruması gerektiği, tehlike durumunda oluşabilecek durumlar ile ilgili bilgiler de yer almaktadır. Mahremiyet eğitiminin ilk adımı aile tarafından verilmelidir.

Mahremiyet Eğitimi Ne Zaman Verilir?

Mahremiyet eğitiminin zamanı bazı kaynaklara göre ilk 6 yaştır. Çocuklarda mahremiyet eğitimi aile tarafından verilir iken üçüncü yaştan başlanabilmektedir. Eğitim yalnızca belirli bir zamanı kapsamamaktadır. 3 yaşından başlanarak verilen eğitim ergenliğe kadar gidebilmektedir. Bu durumun nedeni bilişsel ve fiziksel olarak değerlendirilebilmektedir. Çocukların farklı dönem ihtiyaçları devamlı olarak artacaktır.

Mahremiyet eğitiminde aile, çocuklara yaş ile ilgili cevapları net olarak vermelidir. Cinsellik konuşmakta zorlanan anne ve babalar çocukların sorularını geri çevirmemeli ve sorulara net bir şekilde cevap vermelidir. Eğer sorulara net yanıt verilemiyor ise çocuktan zaman istenmesi ve konuşmanın sonraya aktarılması sağlanmalıdır. Çocuğa bilgi verilir iken bilişsel gerçeklere dayandırılmalıdır.

Mahremiyet Eğitiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Eğitimde dikkat edilecekler şu şekilde ifade edilebilmektedir:

  • Öpmek ya da öpülmenin çocukların izni çerçevesinde yapılması gerektiği aktarılmalıdır.
  • Çocuklara ona dokunmak konusunda herhangi bir baskı yapılmamalıdır.
  • Çocuklar bir başkasını öpmeye ya da başkasına sarılmaya zorlanmamalıdır. Çocukların rıza ve istekleri gözetilmelidir.
  • Çocuklara çıplaklık ile ilgili doğru bilgiler aktarılmalıdır.
  • Çocuklarda mahremiyet eğitimi sırasında anne ve babaların titiz davranması gerekmektedir.

KAYNAK: UŞAK HABER