Down Sendromu Eğitimi Nasıl Olmalı?

Down Sendromu Eğitimi Nasıl Olmalı?
GİRİŞ

Down sendromuna sahip çocuklara verilecek olan eğitim, mutlaka özel eğitim olmalıdır. Down sendromu olan çocuklar, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde eğitim görmelilerdir.

Aileleri tarafından okula gönderilmek istenmeyen çocuklara ise mutlaka alanında uzman biri tarafından eğitim verilmelidir.

Down Sendromu Özel Eğitim Etkinlikleri Nelerdir?

Down sendromlular için özel olarak belirlenmiş olan etkinlikler, genellikle rakamları, harfleri öğrenebilecekleri 1. Sınıf etkinlikleri olarak bilinen etkinlerdir. Yazılı sayılar üzerinden geçme, abaküs ile işlemler yapma gibi etkinliklerin down sendromlu çocukların eğitimlerinde kullanılması kendileri için çok faydalı olacaktır.

Down Sendromu Davranış Özellikleri Nelerdir?

Down sendromlu olan çocukların gösterdikleri davranışsal özellikler, şöyle sıralanabilir:

  • Dilin sürekli dışarı sarkıtılmak istenmesi
  • Ağızdan salya akması (Bebeklik dönemi için geçerli bir davranış özelliği değildir.)
  • Hiperaktivite (Aşırı hareketlilik)
  • Sürekli olarak kaybolmak ve insanlardan uzak durma çabası
  • Öfke nöbetleri
  • Ağlama krizleri
  • Sürekli olarak etrafa vurma ve ısırma ile zarar vermeye çalışma
  • Hareket eden nesnelere uzunca bir süre bakma (Çamaşır makinesi gibi sürekli dönen aletleri izleme)

Down sendromu tanısının konulabilinmesi için bu belirtileri gösteren çocuklar için mutlaka bir uzmana danışılması gereklidir. Aileler, kendileri çocuklarının gösterdikleri farklı davranışlar sebebi ile bu sendroma sahip olabilecekleri hakkında bazı endişelere sahiplerse, alanında uzman bir doktor ile iletişim kurmalılardır.

Down Sendromu Eğitimi Ne Zaman Başlar?

Down sendromlu olan çocukların eğitimlerine henüz bebekken, hatta doğar doğmaz başlanması gereklidir. Çocukların doğumundan hemen sonra, çocukların nasıl bir hayatının olması gerektiği ile ilgili önce ailelerine bir eğitim verilmesi gereklidir. Daha sonra, çocuklar büyüdükçe ve tuvalet, konuşma gibi eğitimler kendilerine verilmeye başlanacağı zamanlarda, eğer aileler bilgi sahibi değillerse mutlaka bu konuda eğitimler almalılardır.

Down Sendromlu Bebek En Geç Ne Zaman Alınabilir?

Down sendromuna sahip olan bebeklerin anne karnında iken tanılarının konulmasından sonra aileler, bebeklerini en geç 22. Haftada aldırabilirler. 22. Gebelik haftasının tamamlanmasından sonra down sendromlu olan bebeklerin aldırılması hiçbir şekilde mümkün olmayacak ve doğum bebeğe bir zarar gelmedikçe gerçekleşecektir.

KAYNAK: