e-Devlet Transkript Nasıl Alınır?

e-Devlet Transkript Nasıl Alınır?
GİRİŞ

Mezun olduğunuz üniversite e-devlet entegrasyonunu sağlayabildiyse, siz de e-devletten transkriptinizi temin edebilirsiniz.

E devlet aracılığıyla transkript almak, son birkaç yıldır transkript isteyen kurumlara ibraz edilme sürecinde belge toplarken üniversite mezunu kişiye üniversitesine bizzat olarak gitmeden çok daha pratik bir şekilde transkriptini almasını sağlamaktadır .E devletten transkript temin etmek yavaş yavaş bütün üniversitelerin sisteme entegre olmasıyla tamamlanmış olacaktır. Şu an için birçok üniversite mezunlarına e-devlet üzerinden transkript alma imkanını sağlayabilmiş olsa da bazı üniversiteler henüz e-devlet entegrasyonunu gerçekleştirememişlerdir.

Transkript Nedir?

Transkriptin tanımı, üniversite mezunu öğrencinin üniversite hayatı boyunca aldığı tüm dersleri, girdiği derslerden aldığı notları, kaç yılda mezun olduğunu, not ortalamasını, derslerinin kredi miktarlarını, dersin uygulamalı olup olmadığını, kaç saat işlenmiş bir ders olduğunu ve daha başka öğrenciye ait bütün bilgileri detaylıca gösteren belge türüdür. Üniversiteden mezun olduktan sonra yüksek lisansa başvuru sürecinizde veya iş hayatınızda bazı şirketler de kurumlara başvuru sürecinizde sizden transkript istenebilir. Eskiden transkripti bizzat üniversiteye giderek temin etmeniz gerekiyordu ancak artık e-devletten transkript temin etmeniz mümkün. Ancak mezun olduğunuz üniversite e-devlete entegre değilse yine üniversitenize bizzat gitmeniz gerekmektedir.

E Devlet Transkript Belgesi Sorgulama

E-devletten üzerinden transkriptinizi sorgulamanız için öncelikle TC kimlik numaranız ve şifreniz ile e-devlete giriş yapmanız gerekmektedir. Giriş yaptıktan sonra site içerisindeki arama motoruna “Transkript Belgesi Sorgulama” yazmalısınız ve aratmalısınız. Karşınıza çıkan seçeneklerden hangi üniversiteden mezunsanız ona ait olan butonu seçerek, sayfayı açmalısınız. Açılan sayfadaki “belge oluştur” butonuna tıkladığınızda belge yeni sayfa şeklinde oluşacaktır. Ardından e-devlet transkript belgenizi indirebilir veya yazdırabilirsiniz.

Öğrenci Belgesi ve Transkriptlerin E-Devlet Üzerinden Verilmesi

Öğrenci belgesinin ve transkriptin e-devlet üzerinden alınabilmesi henüz birkaç yıllık bir uygulama olmakla birlikte üniversite mezunlarının işe başvurularında veya yüksek lisansa başvurularında oldukça kolaylık sağlamaktadır. E-devletinize giriş yaptıktan sonra e-devlet transkript belgesi için arama motoruna “transkript belgesi sorgulama” yazıp gerekli belgeye ulaşabilirsiniz. Öğrenci belgeniz için de arama motoruna “öğrenci belgesi” yazarak mezun olduğunuz üniversiteye ait öğrenci belgenize ulaşabilirsiniz.

KAYNAK: UŞAK HABER