Erasmus Nedir, Nasıl Başvurulur?

Erasmus Nedir, Nasıl Başvurulur?
GİRİŞ

Erasmus öğrenci değişimi yapılabilen bir programdır. Erasmus eğitim programları ile öğrenciler denklik alabilecekleri başka üniversitelere gidebilir ve dönemsel eğitim alabilirler.

Bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli husus, Erasmus öğrenci değişim programının yurt içi olmaması gerektiğidir. Yurt içinde üniversite eğitimi ile belirli bir dönem boyunca başka bir üniversiteye gitmek isteyenlerin Mevlana veya Farabi programlarına bakması gerekir. Erasmus+ programı ile üniversitelerin anlaşmalı olduğu başka ülkelerdeki yüksekokullara gidilebilmektedir.

Erasmus’a Nasıl Başvurulur?

Erasmus başvurusu yapmak için öncelikle kayıtlı olunan yüksekokulda aktif bir Erasmus anlaşmasının yer alması gerekir. Erasmus anlaşması olan üniversitelerin her birinde Erasmus+ programları için özel ofisler ve birimler bulunur. Erasmus+ ofisleri ile iletişime geçerek açılan başvuru dönemlerinde işlemler tamamlanabilir. Herkes kendi fakültesinde yer alan Erasmus birimi ile iletişime geçebileceği gibi öğrenci merkezlerindeki genel Erasmus+ program ofisleri ile de iletişime geçilebilir.

Erasmus Başvurusu Ne Zaman Açılır?

Erasmus öğrenci değişim programı başvurusu için açılan dönemler genellikle bir sonraki dönemi kapsayacak şekilde olur. Örneğin, mevcut bahar döneminde açılan başvuru ile bir sonraki dönemde Erasmus’a gitmeye hak kazanacak öğrenciler belirlenir. Bu noktada her üniversite kendi akademik takvimini göz önünde bulundurarak Erasmus+ programı ofisleri ile iletişime geçer ve ortak tarih belirlenir. Her üniversitesinin Erasmus+ öğrenci değişim programı için belirlediği başvuru dönemleri birbirinden farklıdır. Üniversitelerin sosyal medya hesapları ve internet sitelerinde yer alan duyurular kategorisinde başvuru haberleri yer alabilir. Ayrıca akademik takvim içerisinde de dil sınavları, Erasmus+ öğrenci değişim programı başvuru tarihleri gibi bilgiler de bulunur.

Erasmus ile Öğrenci Değişimi Ücretli Mi?

Erasmus programları ne kadar sorusu birçok öğrencinin merak ettiği bir konudur. Erasmus+ programları ile yurt dışındaki bir üniversiteye giderek dönemsel eğitim almak ücretli değildir. Bu noktada Erasmus programına katılmaya hak kazanan öğrencilere devlet tarafından belirli bir hibe de verilmektedir. Erasmus+ programı ile yurt dışına giden öğrencilere gidilen ülkeye göre belirlenen miktarlarda aylık hibe aktarılır. Bu süreçte verilen hibeye ek olarak kişilerin diğer giderlerini karşılaması için kendi birikimlerini yapması gerekebilir.

KAYNAK: