MEB yeni dönem kuralları: Sınıf tekrarı, veliler ile birlikte engellenecek

MEB yeni dönem kuralları: Sınıf tekrarı, veliler ile birlikte engellenecek
GİRİŞ

2023- 2024 eğitim ve öğretim yılı ile ilgili yeni kararlar alan Milli Eğitim Bakanlığı, söz konusu uygulamalara ilişkin detayları paylaştı.

MEB yeni dönem kuralları: Sınıf tekrarı, veliler ile birlikte engellenecek - Yeni dönemin başlaması ile birlikte milyonlarca öğrenci ve öğretmen sınıfları doldururken Milli Eğitim Bakanlığı’ndan da yeni açıklamalar geldi. Eğitimde kaliteyi ve verimliliği artırabilmek amacı ile çeşitli uygulamaların hayata geçirileceğini belirten bakanlık, liselerde sınıf tekrarı uygulamasının yeniden yürürlükte olduğunu duyurdu.

Devamsızlık ve sınıf tekrarı ile ilgili yeni uygulamalara imza atan Milli Eğitim Bakanlığı ayrıca ‘ortak sınav’ uygulaması ile ilgili de birtakım kararlar aldı. İlkokul 4’e kadar olan sürecin sınav uygulaması ile değil eğitmenlerin gözetmenlikleri doğrultusunda yürütüleceğini belirten bakanlığın yeni dönem kuralları yakından takip edilirken MEB Ortaöğretim Genel Müdürü Halil İbrahim Topçu yönetmeliğe yönelik önemli açıklamalarda bulundu.

DEVAM DURUMUNA DİKKAT ÇEKTİ

Eğitimde kalitenin artması amacı ile birtakım yeniliklere imza atılmış olduğunu belirten Topçu, bu kapsamda devamsızlık ile ilgili de yeni düzenlemelerin söz konusu olduğunu ifade etti. Mevcut mevzuatta 10 günü özürsüz 20 günü ise özürlü olmak üzere toplamda 30 gün devamsızlık hakkının bulunduğunu belirten Topçu, yeni dönemde de bu kuralların geçerli olduğunu ancak özürsüz devamsızlığa yönelik tedbirlerin alındığını ifade etti. Topçu, sözlerine şu şekilde devam etti: “Özürsüz devamsızlık yapan öğrencilerin her devamsızlık ettiği güne karşılık bir saat ek sosyal sorumluluk görevi yapma şartı getirdik.”

ZORUNLU KOMİSYON DETAYI

Yeni dönem ile birlikte liselerde ‘Önleme, Müdahale ve Yönlendirme Komisyonu’ kurulumunun zorunlu hale getirildiğini belirten Topçu, ilgili komisyonlar aracılığı ile öğrencilere sınıf geçme konusunda rehberlik edileceğini ifade etti. Komisyon kapsamında veli- yönetici ilişkilerinin de güçleneceğini belirten Topçu, sözlerine şu şekilde devam etti: “Bu yıldan itibaren her yazılı sonrası öğrenme kayıpları ile ilgili durumlar komisyon tarafından analiz edilecek, raporlar hazırlanacak ve idare konu ile ilgili bilgilendirilecek. Gerekli görülmesi durumunda ise müdahale edilecek. Veli de bu süreçte bilgilendirilecek ve öğrencinin sınıf tekrarına düşmesini önlemek için gerekli önlemler alınacak.”

KAYNAK: UŞAK HABER