MEB yeni kararını açıkladı: Öğretmen seçimi artık otomatik olarak yapılacak

MEB yeni kararını açıkladı: Öğretmen seçimi artık otomatik olarak yapılacak
GİRİŞ

2023- 2024 eğitim ve öğretim dönemine yeni düzenlemeler ile başlayan Milli Eğitim Bakanlığı, bu kez de öğretmen seçimi ile ilgili radikal bir karar aldığını duyurdu.

MEB yeni kararını açıkladı: Öğretmen seçimi artık otomatik olarak yapılacak - Yeni eğitim- öğretim dönemine eğitimde kaliteyi ve verimi artırmak amacı ile yeni düzenlemeler ile başlayan Milli Eğitim Bakanlığı, son günlerde aldığı kararlar ile gündemden düşmemeye başladı. Liselerde sınıf tekrarı uygulamasını yeniden hayata geçiren, Türkçe derslerinde geçme notunu 50’den 70’e yükselten ayrıca devamsızlıklar ile ilgili de yeni kararlar alan bakanlık, son olarak öğretmen seçimleri ile ilgili radikal bir kararın altına imza attı.

Okul kayıt süreçlerinde çocuklarının öğretmenlerini seçebilmek adına bağışlarda bulunan birçok kişi, Milli Eğitim Bakanlığı’nı harekete geçirdi. Okulun eğitim kalitesi öğretmenin yetkinliği ve daha pek çok farklı detayı göz önünde bulundurarak adres değişiklikleri yapan, araya eş-dost hatırını sokarak şansını deneyen birçok veli için yeni dönemde böyle bir uygulamanın söz konusu olamayacağını ifade eden Milli Eğitim Bakanlığı, velileri ikiye böldü. Bazı veliler bakanlığın ilgili yeni kararını desteklerken bazıları ise tepki gösterdi.

2023/08/04/egitim-okul.jpg

KAYITLAR OTOMATİK OLARAK YAPILACAK

Milli Eğitim Bakanlığı’nın yeni kararı ile ilgili bir haber düzenleyen Milliyet Gazetesi yazarı Mine Özdemir Güneli, Bakan Yusuf Tekin’in açıklamalarını işaret etti. Okul müdürlerini kayıt parası, bağış gibi istemlerinin doğru olmadığını belirten Bakan Tekin, özellikle ilkokul ve ortaokullarda şube ve öğretmen seçiminin önüne geçileceğini ifade etti. Edinilen bilgilere göre yeni dönemde herhangi bir istek göz önünde bulundurulmaksızın öğrencilerin kayıtları sistem tarafından otomatik olarak yapılacak, kayıtlara dışarıdan müdahale edilemeyecek.

2023/07/09/2023-ilkokul-1-sinif-ne-zaman-basliyor-3.jpg

VELİLER ENGELİ AŞMAYA ÇALIŞIYOR

Milli Eğitim Bakanlığı’nın yeni kararlarını eğiticilere de soran Milliyet Gazetesi, kimilerinin bu kararı yerinde bulduğunu kimlerinin ise sorunun çözümü için ek kararların alınması gerektiğini düşündüğüne işaret etti. Türk Eğitim- Sen Genel Başkanı Talip Geylan ise kayıtların adrese dayalı olarak yapıldığını ve okullara liste şeklinde düştüğünü ancak bazı velilerin kağıt üzerinde adres değiştirerek engelleri aşmaya çalıştıklarını ifade etti. Bu tip sıkıntıların önüne geçilebilmesi için adres bilgisinin yalnızca velinin beyanına esas olmaması gerektiğini belirten Geylan, bu tip bildirimlerin Nüfus Müdürlükleri ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın ortak kararı ile zorlaştırılması gerektiğini vurguladı.

KAYNAK: UŞAK HABER