MEB yetkilisi merek edilenleri yanıtladı: 'Ortak sınav' soruları nasıl olacak?

MEB yetkilisi merek edilenleri yanıtladı: 'Ortak sınav' soruları nasıl olacak?
GİRİŞ

Bu dönem itibari ile uygulanacak olan ortak sınav düzenlemesi ile ilgili akıllara takılan soru işaretlerini çözüme kavuşturan yetkili isim, önemli bilgilendirmelerde bulundu.

MEB yetkilisi merek edilenleri yanıtladı: 'Ortak sınav' soruları nasıl olacak? - 2023- 2024 eğitim ve öğretim dönemine ilişkin önemli kararlar alan Milli Eğitim Bakanlığı, bu dönem itibari ile eğitimde verimi ve kaliteyi artırabilmek amacı ile yeni uygulamaların söz konusu olacağını belirtti. Devamsızlıktan sınıf tekrarına, sınav uygulamalarından geçme notuna kadar pek çok konuda değişikliğe giden bakanlık, geçtiğimiz günlerde yeni yönetmeliği paylaştı.

Yeni dönemde sınıf geçişinin zorlaştırılmış olduğu gözler önüne serilirken Milli Eğitim Bakanlığı’nın ortaokul ve liseler adına vermiş olduğu ‘ortak sınav’ kararı, öğrencilerin akıllarını karıştırdı. Ortak sınavlarda yer alacak olan soru tarzları, uygulamanın nasıl yapılacağı gibi konulara yönelik soru işaretleri bulunan öğrencilere MEB yetkilisinden önemli bilgilendirmeler geldi.

ORTAK SINAV UYGULAMASININ DETAYLARI

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından alınmış olan ortak sınav uygulaması kararına yönelik değerlendirmelerde bulunan MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Kemal Bülbül, merak edilenleri yanıtladı. İl ve ilçe geneli yapılacak olan ortak yazılı sınav uygulamalarında çoktan seçmeli soruların olacağını belirten Bülbül, ayrıca açık uçlu ya da kısa yanıtlı soruların da bulunacağını ifade etti.

Bakanlık tarafından yapılacak olan ortak sınav uygulamasının sorularının Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanıp okullara gönderileceğini belirten Bülbül, sınav sonuçlarının dersin öğretmeni tarafından değerlendirileceğini ifade etti. Puanlama sisteminde bir değişiklik olmayacağını da hatırlatan Bülbül, 100 üzerinden değerlendirilecek olan sınav sonuçlarının yine e- Okul aracılığı ile açıklanacağını bildirdi.

ORTAK SINAV NE ZAMAN?

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre ortak sınavlar ülke genelinde, il ve ilçe genelinde ve okul genelinde olacak şekilde 3 aşamada tamamlanacak. Bakanlık 6’ncı sınıflar için düzenlenecek olan Türkçe ve matematik dersleri ortak sınavını 26 Aralık tarihinde, 9’uncu sınıflar için düzenlenecek olan Türk dili ve edebiyatı ile matematik dersleri ortak sınavını ise 27 Aralık tarihinde gerçekleştirecek.

KAYNAK: UŞAK HABER