MEB’den öğrencilere uyarı: Bunu yapan takdir ve teşekkür belgesi alamayacak

MEB’den öğrencilere uyarı: Bunu yapan takdir ve teşekkür belgesi alamayacak
GİRİŞ

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), öğrencilerin devamsızlık durumlarına ilişkin yeni bir yönetmelik yayımladı.

Yönetmelikte, 5 gün devamsızlık yapan öğrencilerin takdir ve teşekkür belgesi alamayacağı belirtildi. Ayrıca, devamsızlık süresi 10 günü aşan öğrencilerin başarısız sayılacağı ve öğrenim haklarının kaybedilebileceği ifade edildi.

DEVAMSIZLIK SÜRESİ 30 GÜNÜ GEÇERSE NE OLACAK?

Yönetmelikte, devamsızlık süresi 10 günü, toplamda ise 30 günü aşan öğrencilerin ders puanları ne olursa olsun başarısız sayılacağı ve öğrenim haklarının sona ereceği vurgulandı. Bu durumdaki öğrencilerin Açık Öğretim Lisesi, Mesleki Açık Öğretim Lisesi, Açık Öğretim İmam Hatip Lisesi veya mesleki eğitim merkezine yönlendirileceği kaydedildi.

BAZI ÖĞRENCİLERE İSTİSNA TANINDI

Yönetmelikte, bazı öğrencilere devamsızlık konusunda istisna tanındığı da belirtildi. Buna göre, üniversite hastaneleri, eğitim ve araştırma hastaneleri veya tam teşekküllü hastanelerde sürekli tedavi gören veya organ nakli olan öğrenciler, özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler, koruma ve bakım altına alınanlar ile tutuklu öğrencilerin devamsızlık süreleri farklı olarak hesaplanacak.

Bu öğrencilerin özürsüz devamsızlık süresi 10 günü, toplam devamsızlık süresi ise 60 günü geçmemek kaydıyla uygulanacak. Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin özürsüz devamsızlık süresi ise 20 günü, toplam devamsızlık süresi ise 70 günü geçmemek kaydıyla uygulanacak.

MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ ÖĞRENCİLERİNE AYRI DÜZENLEME

Yönetmelikte, mesleki eğitim merkezi öğrencilerine de ayrı bir düzenleme getirildi. Bu öğrencilerin teorik derslere özürlü ve özürsüz devamsızlık süresi ders yılı içinde devam etmesi gereken sürenin altıda birinden, işletmede mesleki eğitimde ise 3308 sayılı Kanun hükümlerine göre kullanabileceği ücretli ve ücretsiz izin toplamından fazla olamayacak.

Devamsızlık süresini aşan öğrencilerin sözleşmeleri feshedilecek ve sigorta çıkışları yapılacak. Devamsızlık nedeniyle başarısız sayılan ve öğrenim hakkı bulunan öğrenciler ise bir sonraki eğitim ve öğretim yılının başında yeni bir işletme ile sözleşme imzalamak zorunda kalacak.

Yönetmelik, 2018 Eylül ayında Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. MEB, öğrencilerin devamsızlık durumlarını takip etmek ve gerekli önlemleri almak için okul yönetimleri ile iş birliği yapacak.

KAYNAK: UŞAK HABER