Montessori Eğitimi Kaç Yaşında Başlar?

Montessori Eğitimi Kaç Yaşında Başlar?
GİRİŞ

Montessori eğitimi, zihinsel ya da duygusal sorunları olan çocukların kendilerini geliştirebilmeleri için uygulanan bir eğitimdir.

Dünyada ilk defa, Maria Montessori tarafından, kendi açmış olduğu çocuk evinde uygulanmış olan Montessori eğitimi, birçok çocuğun zihinsel ve duygusal gelişim geriliği varken kendilerinin gelişimlerini belirli bir seviyeye çekmeye başarmalarına yardımcı olması açısından önemlidir.

Montessori Eğitimi Özellikleri Nelerdir?

Montessori eğitimindeki temel özellikler, şöyle sıralanabilir:

  • Büyükler ile küçüklerin bir arada olması faydalıdır. Çünkü büyüklerle küçüklerin bir arada bulunması çocukların toplumsal bilincinin oluşmasına yardımcı oluğu gibi, kendilerine güveni de geliştirir.
  • Bireysel öğrenme çevre içinde gerçekleştirilerek farklı şeylerin bir arada öğrenilmesi sağlanır.
  • Çocukların yaptıkları hataları fark etmeleri sağlanır. Böylece kendileri hata yaptıklarında yine kendileri düzeltmeyi öğreneceklerdir.
  • Somut öğrenme aktif olarak kullanılır.
  • Çocuklar görev ve sorumluluk almaktan memnuniyet duyacaklar şekilde görevlendirilirler.
  • eğitim sürecinde kullanılacak her bir materyal çocuklar ve eğitimleri için uygun olarak seçilir ve çocukların kolaylıkla erişebilecekleri yerlerde tutulurlar.
  • Montessori eğitimi çocuklara herhangi bir çalışma yaparken yapacakları çalışmayı seçmelerinde her zaman özgür olabileceklerini de öğretmeyi amaçlar.

Montessori Eğitimi Kaç Yaşında Başlar?

Montessori eğitiminin başlama zamanı, çocuklara göre değişiklik gösterir. Ancak genellikle bu eğitime başlanabilmesi için çocukların 2 ya da 3 yaşına gelinmesi beklenir. 2 yaşında çocukların evde montessori eğitimleri başlar. 3 yaşında da çocuklar, montessori eğitimi veren bir okula başlatılırlar.

Montessori Eğitiminin Amacı Nedir?

Montessori eğitiminin asıl veriliş amacı, çocukların kendi kendilerine yetebilmeyi öğrenmeleridir. Kendileri başkalarından veya başka çocuklardan farklı olsalar dahi, başkalarının yaptıkları şeyleri kendilerinin de kolaylıkla yapabileceklerinin farkında olarak kendilerini kolay bir biçimde geliştirebilirler.

Montessori Hangi Yöntemle Eğitim Verilir?

Montessori eğitiminde kullanılan yöntemler, yaşayarak öğrenme ile işbirlikçi eğitim yöntemleridir. Çocukların öğrenecekleri her şeyi kendilerinin yaşayarak öğrenmeleri bunları unutmamalarını sağlar. İşbirlikçi eğitim kuramının montessori eğitiminde kullanılması ile çocukların başkalarına karşı görev alabilmelerini, aldıkları görevlerde başkalarına karşı sorumlu olduklarını bilmeleri açısından önemlidir.

Montessori Eğitim Sertifikası Ne İşe Yarar?

Montessori eğitimi sertifikasının alınmasından sonra, bu eğitim sertifikasına sahip olan kişiler, devlete ait olan ya da özel okullarda montessori eğitimi vermeye yani montessori eğitmeni olmaya hak kazanabilirler. Özel okulların yanında danışma merkezleri ile halk eğitim merkezlerinde de çalışmaya başlayabilir, kendilerine gelen ya da ihtiyacı olduğunu bildikleri çocuklara bu eğitimi verebilirler.

KAYNAK: UŞAK HABER