Montessori Eğitimi Ne Demek?

Montessori Eğitimi Ne Demek?
GİRİŞ

Montessori eğitimi sistemi, çocukların öğrenmelerini kendilerinin yaşayarak ve görerek sağlamasını desteklemek amacı ile oluşturulmuş metodlardan biridir.

Montessori eğitimi, özellikle küçük yaşta çocukların tecrübe ederek öğrenmelerini desteklemek amacı ile geliştirilmiştir. Bu eğitim, aynı zamanda işbirlikçi eğitim modelini de içinde barındırır. Böylece çocuklar, diğer çocuklar ile etkileşim halinde olarak da öğrenmeleri gereken temel kavramları öğrenebilirler.

Montessori Eğitimi Çocuğa Ne Kazandırır?

Çocukların Montessori eğitimi almaları ile kazanabilecekleri yetkinlikler, şöyle sıralanmıştır:

  • Çocuklar kendilerine ve başkalarına karşı saygı duyar.
  • Üretken ve yaratıcı çocukların yetiştirilmesini sağlar.
  • Çocukların kendi ilgi alanlarını keşfetmelerini ve ilgi alanları üzerine beceri kazanmalarına yardımcı olur.
  • Dikkatin kolay ve çabuk bir şekilde dağılmasını engeller. Bununla beraber, çocuklarda herhangi bir konu üzerine çalışma isteği de kolaylıkla oluşur.
  • Mantessorri eğitimi ile beraber çocuklar, gelecekte kaygı ile ilgili olan sorunlarının nasıl yönetebileceklerini öğrenirler.
  • Disiplin olgusunun öğrenilir.
  • Çocuklar topluma karşı sorumlu birer birey olduklarının bilincine varırlar. Bu sayede de sorumluluk duyguları ile özgüvenleri gelişir.
  • Birçok yetişkinin şu an karşılaşmakta olduğu sorunlardan biri olan problem çözmeyi ve bir problem ile karşılaştıkları zaman bunu nasıl çözebileceklerini öğrenirler.

Montessori Eğitimi Nasıl Uygulanır?

Montessori eğitiminin uygulanması, genellikle çocuğun hayatında aktif rolü olan anne, baba ve öğretmen işbirliği içinde yürütülür. Bu eğitim verilirken öncelik çocuklara soyut ve somut şeylerin ayrımını yaptırmaktır. Gelişimsel olarak çocuklar bir yaşa kadar soyut kavramlı birçok şeyi kavramakta zorlanırlar. Bu nedenle de soyut ve somut kavramların ayırt edilebilinmesi için buna uygun eğitimler verilir ve aktiviteler yapılır.

Montessori Eğitimi Sertifikası Nasıl Alınır?

Montessori eğitimi belgesinin alınabilinmesi için öncelikle Montessori eğitiminin alınması gereklidir. Bazı özel kurumlar ile İstanbul Üniversitesi bu eğitimi vermekte ve eğitim sonunda da katılımcılarına sertifika sunmaktadır. Montessori eğitimi sertifikasının alınmasından sonra, sertifika sahibi olan eğitimciler bu eğitimi veren kurumlarda çalışabilir ya da kendilerinden hizmet almak isteyen kişilere bu hizmeti talepleri doğrultusunda özel olarak da verebilirler.

KAYNAK: