Otizmli Çocuğa Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Otizmli Çocuğa Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?
GİRİŞ

Otizmli çocukta tuvalet eğitimi verilirken sabırlı olunması çok önemlidir. Kişinin sakin ve sabırlı olarak tuvalet eğitimi vermelidir.

Otizmli çocuğa tuvalet eğitimi vermek zorlu bir süreçtir. Otizmli çocuğa tuvalet eğitimi vermek için geleneksel yöntem ve hızlı yöntem adı verilen iki farklı tuvalet eğitimi vardır. Geleneksel yöntemde tuvalet eğitimi:

  • Geleneksel yöntem kullanılarak verilen tuvalet eğitiminde çocuğun kuruluk seviyesinin belirlenmesi gereklidir. Çocukta kuruluk süresi 1 saat süreden azsa çocuğun tuvalet eğitimine hazır olmadığı göstergesidir. Otizmli çocuğun bu nedenden dolayı gündüz altı bağlanmaz. Çocuk tuvalete götürülür. Tuvaletini yaparsa ödüllendirilir. Ancak yapmazsa kaldırılır ve kesinlikle kızmayın. Çocuğun dikkatinin dağıtılması ve kendini zorunda hissetmemesi için etkinlikler yapınız. Çocuğa ceza verilmez.

Hızlı yöntem:

  • Hızlı yöntemde çocuğa belirli bir miktarda sıvı verilir. Belirlenen saatte çocuğa tuvalet eğitimi verilir. Tuvalet eğitimi öncesi çocuk sıvı tüketmelidir. Daha sonra tuvalet yapması istenir.

Otizmli Çocuğa Tuvalet Eğitiminde Bulunan Engeller Nedir?

Otizmli çocuğa tuvalet eğitimi verirken engeller vardır. Otizmli çocukların tuvalet yapma zorluğu yaşadıkları olumsuz durumlardan kaynaklanır. Tuvalet eğitiminde oluşan engeller:

  • Çocukta büyüme isteği olması
  • Çevresinde yer alan kişileri mutlu etmek için çabalamama
  • Plan yapma gibi konularda zorluk çekme
  • Değişikliği sevmeme
  • Alışmış olduğu rutinin bozulmasını istememesi
  • Yaşadığı korkular

Otizmli çocuğa tuvalet eğitimi verirken yaşamış olduğu korkular en büyük engelledir. Tuvalet eğitimine engel olan bir diğer durum ise çocuğun belirli bir düzene alışmasıdır. Alışmış olduğu düzenin bozulmasını istemez ve karşı çıkar. Bu gibi durumlar tuvalet eğitimini zorlaştırır. Otizmli çocuklar aynı zamanda değişikliği de sevmez. Tuvalet eğitiminde bu gibi durumların ortadan kalkması gereklidir.

Tuvalet Eğitimine Başlamadan Önce Ne Yapılmalıdır?

Tuvalet eğitimi öncesinde öncelikle çocuğun tuvalet eğitimi için yaşının gelip gelmediği öğrenilmelidir. Çocuk için uygun olan yaşta tuvalet eğitimi verilmelidir. Tuvalet eğitimi esnasında aile üyeleri sakin olmalıdır. Çocuğun başarısız olması halinde pes etmemeli ve sakinliğini korumalıdır. Otizmli çocuğa tuvalet eğitimi vermek belirli bir zamanı alabilir. Kişi sabırlı olarak eğitimi aksatmamaya çalışmalıdır. Eğitime başladığınız andan itibaren çocuğa bez bağlamamanız gereklidir. Tuvalet eğitiminde çocuğu ödüllendirmek de çok önemlidir. Ödül sistemi ile çocuk daha mutlu olur.

Otizmli Çocuğa Tuvalet Eğitimi Verirken Uygulanan Yanlışlar Nedir?

Otizmli çocukta tuvalet eğitiminde yapılan yanlışlar ile tuvalet eğitiminin süresi daha çok uzar. Kişi çocuğuna tuvalet eğitimi vermesi için uygun yaşı beklemelidir. Çocuk için uygun olan yaştan önce tuvalet eğitimi vermek yanlış bir davranıştır. Otizmli çocuğa tuvalet eğitimi için yapılan bir diğer yanlış ise aile üyesinin sakin kalmamasıdır. Tuvalet eğitimi süresince sakin olmak çok önemlidir. Çocuğa kızmak da tuvalet eğitimi yanlışları arasındadır. Çocuğu korkutmak gibi davranışları uygulamamalısınız.

KAYNAK: UŞAK HABER