Pedagojik Formasyon Eğitimi Nasıl Alınır?

Pedagojik Formasyon Eğitimi Nasıl Alınır?
GİRİŞ

Formasyon eğitiminin alınmaya başlanabilmesi için öncelikle Milli Eğitim Bakanlığı tarafından pedagojik formasyon sertifikasının verileceği bölümlerden birinden resmi olarak mezun olunmuş olması gereklidir.

Üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olduktan sonra, eğitim fakültesi bulunan ve o eğitim yılı için pedagojik formasyon eğitimi vereceğini ilan eden okullara başvuru yapılır. Eğer yapılan başvuru ilgili okullar tarafından kabul edilirse, kişiler okul tarafından talep edilen evrakları teslim etmelerinden ve harç ücretini yatırmalarından sonra kaydolabilirler.

Pedagojik Formasyon Başvuru Şartları Nelerdir?

Güncel olarak pedagojik formasyon belgesi alabilmek için gerekli olan tek koşul, MEB tarafından formasyon verilebilecek bölümlerden birinden mezun olmak ile beraber, üniversiteden resmi olarak mezun olunması ve ilişiğinin kesilmesidir. Eğer ilişkisi henüz kesilmemiş ve bazı derslerinde başarı sağlanmamış olan kişiler formasyon almak için başvuru yapmışlarsa, pedagojik formasyon belgesi almaya mezun sayılmadıklarından dolayı başvuru hakları da bulunmaz.

Açıktan Formasyon Nasıl Alınır?

Formasyon eğitiminin açıköğretim fakülteleri üzerinden verilebilme gibi bir durumu mevcut değildir. Formasyon, yalnızca Eğitim Fakültesi ile beraber Pedagojik Formasyon Birimi olan üniversiteler tarafından verilebilir. Açıköğretimden ya da uzaktan eğitim ile beraber pedagojik formasyon eğitimi alabilme imkanı günümüzde mevcut değildir.

Formasyon Ücreti Ne Kadar?

Pedagojik formasyon belgesinin ücreti, güncel olarak 3.680 TL olarak belirlenmiştir. 2022 yılında pedagojik formasyon sertifikası eğitimi açmış ve vermiş olan birçok üniversite, bu ücreti kayıt yaptıran öğrencilerinden iki taksit halinde talep etmiş ve okullarının banka hesaplarına göndertmiştir.

Pedagojik Formasyon Eğitimini Kimler Alabilir?

Formasyon eğitimi alabilecek kişiler, günümüzde formasyon alabilme hakkı olan üniversite bölümlerinden resmi olarak mezun olmuş kişilerdir. YÖK tarafından belirlenen bu kural ile, daha önceden bölümünde 2 yarıyıl okumuş olan kişilerin formasyon alabilme hakları mevcut idi. Ancak değişen maddeler ile beraber, resmi olarak üniversiteden mezun olmayan kişilerin bu belgeyi alma hakları mevcut değildir.

Formasyon Haftada Kaç Gün?

Formasyon eğitimlerinin verildiği gün sayısı, genellikle ikidir. Pedagojik formasyon eğitimleri, cumartesi ve Pazar günleri olmak üzere verilirler. Ancak günümüzdeki pandemi koşullarından dolayı bu gün sayısı pek çok okul tarafından bire düşürülmüştür. Hangi gün ve hangi saat aralıklarında eğitim verileceği, okulların Pedagojik formasyon eğitimi birimleri tarafından kararlaştırılır.

Formasyon Stajı Haftada Kaç Gün?

Formasyon stajının gün sayısı yoktur ancak pedagojik formasyon eğitimi alan öğretmen adaylarının haftada en az 6 saat staj yapmaları zorunludur. Yapacak oldukları staj, adaylar ile gözetmen öğretmenleri tarafından ortak olarak kendi aralarında belirlenir.

KAYNAK: UŞAK HABER