Pedagojik Formasyon Eğitimi Nasıl Alınır?

Pedagojik Formasyon Eğitimi Nasıl Alınır?
GİRİŞ

Pedagojik formasyon eğitimi almak için üniversite mezunu olmak gerekir. Her bölüm için formasyon verilememektedir.

Bu neden ile de formasyon alabilmek için geçerli olan üniversite alanlarından mezun olunması öncelikli olarak istenir. Pedagojik formasyon genellikle iki yarı yıl sürecinde verilen bir eğitimdir. Bu eğitim sürecinde kişiler alana dair eğitim alırlar ve uygulama dersleri de bulunabilir. Programlara, yetkili eğitmenlere ve üniversitelere göre pedagojik formasyon programları değişebilir. Pedagojik formasyon çoğunlukla 7 hafta sürer ve bu 7 hafta boyunca derslere devam etmek gerekir.

Pedagojik Formasyon Eğitimini Kimler Alabilir?

Pedagojik formasyon alanlar bu eğitimi alabilecekleri bölümlerden mezun olan kişilerdir. Üniversitelerin lisans, yüksek lisans, önlisans, doktora gibi farklı aşamalarından mezun olan kişiler pedagojik formasyon alabilmektedir. Bu noktada hangi alandan mezun olunduğu ve okunan bölümün çalışma alanları önem taşır. Üniversitelerde birçok alanda eğitim verilse de her alan için pedagojik formasyon alınmasına izin verilmez. 100’den fazla bölüm için pedagojik formasyon verilebilmektedir.

Pedagojik Formasyon Dersleri Haftada Kaç Gün Verilir?

Pedagojik formasyon ders günleri eğitim alınan yere göre farklılık gösterir. Pedagojik formasyon dönemlere göre verilir ve ders saatleri ve uygulama günleri farklılık gösterebilir. Dolayısı ile sabit bir durumdan bahsetmek ve program aktarmak doğru olmamaktadır. Her üniversitenin yaz, güz ve bahar dönemlerinde farklı saatlere göre dersler verilir. Derslerin toplam süresine göre ise pedagojik formasyon derslerinin kaç gün olacağı belirlenir.

Hangi Bölümden Mezun Olanlar Pedagojik Formasyon Alabilir?

YÖK mezunları pedagojik formasyon alabilse de her bölümden mezun olan öğrenciler formasyon alamamaktadır. Formasyon almak için belirli bölümlerden mezun olmak gerekir. Mutlaka üniversite mezunu olunması ise istenen öncelikli şartlar arasında bulunur.

Pedagojik Formasyon Fiyatı Ne Kadar?

Pedagojik formasyon ücreti üniversitelere göre değişiklik gösterir. Program içeriği ve program süresi gibi etkenler formasyon için ne kadar ödeneceğini etkiler. Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen ücretlere sınırlama getirilmiştir. Dönemlik en yüksek 10 bin Türk lirası ödenebilmektedir. Pedagojik formasyon alan kişilere genellikle ikinci öğretim fiyatları baz alınarak fiyat verilir.

KAYNAK: