Şan Eğitimi Nedir? Özellikleri

Şan Eğitimi Nedir? Özellikleri
GİRİŞ

Şan eğitiminin tanımı “Seslerin piyano egzersizleri kullanılarak belirli bir şekilde ifade edilebilmesi” şeklinde yapılabilmektedir.

Şan eğitimi sırasında belirli bir kalıba oturmuş eserlerden ve güzel duyumlardan yararlanılmaktadır. Şan dersi, yalnızca ses eğitimi değildir. Bunun yanı sıra doğru duruş ve doğru nefes tekniklerinden de yararlanılmaktadır. Şan dersi alan bir birey yalnızca şarkı söylemeyi öğrenmemektedir. Buna ek olarak ses konusunda enerji gerektiren meslekler de edinilebilmektedir.

Şan Dersi Faydaları

Şan eğitiminin olumlu yanları aşağıda detaylı olarak açıklanmıştır:

  • Şan dersi alarak şarkı söylemek kulağa çok daha iyi hitap edecektir. Entenasyon şeklinde şarkı söylememek için şan derslerinden yardım alınabilmektedir.
  • Ses aralıklarının oturtulması oldukça zordur. Bu nedenle eğitimlerde piyano gibi egzersizlerden sıklıkla yararlanılmaktadır.
  • Şan eğitimi alan öğrenciler ve şan eğitimi almayan öğrenciler arasındaki fark çok net görülebilmektedir. Şan eğitiminin faydalı olup olmadığı öğrencilerin önceki ve sonraki ses kayıtlarından anlaşılabilmektedir.
  • Şan derslerinin önemi ses teli için oldukça yüksektir. Ses tellerinin zarar görmesi, sağlık yönünden oluşabilmektedir. Ancak şan eğitimi ile yeniden toparlanma vaat edilebilmektedir.

Çocukların Şan Eğitimine Başlaması Gereken Yaş

Şan eğitiminde yaş kriteri eğitim almayı düşünen insanların oldukça sık merak konusu olmaktadır. Şan eğitimi yetişkin dönemden çok çocukluk döneminde alınması gereken bir faaliyettir. Müziğin küçük yaşlarda kazanılması ve faydaları bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Çocuklarda sesin tam olarak oturabilmesi için belirli bir zamana ihtiyaç duyulmaktadır. Ses tellerinin yeteri kadar gelişmemesi, şan eğitimi alınmasını zorlaştıracaktır. Bu nedenle ses tellerinin gelişmiş olması hedeflenmektedir.

Ergenlik Döneminde Şan Dersleri

Ergenlik döneminde şan kursu ergenlerin fiziksel değişimlerine bağlı olarak verilmektedir Şan eğitimi sırasında ilk etapta ses inceltilmektedir. Ardından sesin belirli bir oranda kalınlaştırılması amaçlanmaktadır.

Eğitim için en uygun yaş 12 yaş ile 16 yaş arasında sayılabilmektedir. Eğitim için en son yaş ise 18’dir. Bu nedenle şan eğitimi alacakların dikkatli olması gerekmektedir.

Ergenlik sırasında sesin belirli bir ölçüde değişimi söz konusudur. Bu nedenle şan eğitimi için adaylar tereddüt yaşayabilmektedir. Çocuklarda böyle bir tereddüt oluşturacak durum mevcut değildir. Tam tersi olarak ses değişimi yaşayan çocuklar, eğitim ile daha da güçlü bir sese kavuşacaktır.

Ergenlik döneminde ses eğitiminin alınması ve dezavantaj olarak algılanmamalıdır. Aksine bu durum ergenlerde bir avantaj niteliğindedir. Şan eğitiminde sık sık egzersiz yapan çocuklar seslerindeki değişimi olumlu tarafa kolay şekilde çevirebilmektedir.

KAYNAK: UŞAK HABER