Seksör Eğitimi Nerede Alınır?

Seksör Eğitimi Nerede Alınır?
GİRİŞ

Seksör eğitimi almak için bazı kurslara başvuru yapabilir. Seksör için çok fazla eğitim kursu yoktur. Sınırlı sayıda kurs bulunur.

Sektör mesleğine sahip olmak isteyen kişiler öncelikle meslek için gerekli eğitimi almalıdır. Özel veya kamu kursları farketmeden eğitim alabilirsiniz. Eğitim sonunda mutlaka sertifikanızın olması önemlidir. Eğitim alacağınız kursun sertifika verip vermediğini mutlaka kontrol etmelisiniz. Tavukçuluk firmaları da seksör eğitimi verir. Kişinin seksör olarak çalışabilmesi için en az 2 yıl almış olduğu eğitimi olmalıdır. Tavukçuluk firmaları özel olarak seksör eğitimi verir. Seksör eğitimi almak için özel kurslara gidebilirsiniz. Ancak eğitim alacağınız kursun sertifika verip vermediğini mutlaka araştırmalısınız.

Seksör Nedir?

Seksör civcivlerin cinsiyetini belirler. Civcivin yumurtadan çıkmasının ardından bir saat sonra inceleme yapar ve civcivin cinsiyetini belirler. Civcivin tavuk mu yoksa horoz mu olduğunu belirleyerek tespit koyar. Seksör eğitimi alan kişiler seksör işini yapabilir. Seksör işini yapan kişi kümeslerde çalışır. Hayvanın cinsiyetini belirlemekle görevlidir. Civcivin cinsiyetini belirleyerek diğer hayvanlardan ayrıştıran kişidir. Tavuk ve yumurta üretimi yapılan fabrikalarda çalışarak sadece hayvanların cinsiyetini belirlemekle görevlidir. Seksör kişisi cinsiyeti belirleyerek hayvanları ayrıştırarak görevini yapar. Temel görevi civcivin cinsiyetini belirlemektir. Bu görevi yerine getiren kişiye seksör denilir. Seksör birçok fabrikada çalışabilir. Ancak çalıştığı fabrika tavuk ve yumurta üretimi sağlamalıdır.

Seksörün Görevi Nedir?

Sektörün görevi bulunur. Seksör tavuk ve yumurta üretimi sağlayan her fabrikada çalışabilir. Seksör çalışanın temel olarak yapması gereken görevi civcivlerin cinsiyetini belirleyerek diğer hayvanlardan ayrıştırmaktır. Seksör görevleri:

  • Civcivlerin cinsiyetini belirlemek
  • Kümeslerde çalışmak
  • Küçükbaş üretim fabrikalarında çalışmak
  • Yumurta içerisinden çıkan civcivi 1 saat içerisinde ayırmak
  • Kümeste cinsiyet düzenini sağlamak
  • Civcivin tavuk veya horoz olduğunu anlamak
  • Civcivin cinsel organına bakarak ayrım yapmak
  • Erkek veya dişi olan civcivi ayırmak

Seksör olarak çalışan kişi civcivin kontrolünü sağlamakla görevlidir. Civcivlerin cinsiyetini belirleyerek cinsiyet düzenini oluşturur. Yumurtadan çıkan civcivi 1 saat sonra inceleyerek horoz veya tavuk olduğunu belirlemelidir.

Seksör Nasıl Olunur?

Seksör olmak için öncelikle belirli bir eğitim alınmış olması gereklidir. Kişi istediği gibi seksör olamaz. Seksör eğitimi ile seksör işi yapılabilir. Kişinin en az 2 yıl eğitim alması halinde ve sertifikası olması durumunda seksör olabilir. Eğitimin olması gereklidir. Eğitim olmadan seksörlük yapılmaz. Kişinin eğitim sonunda sertifika alıp almaması da önemlidir. Sertifika olmadan seksör işi yapılmaz. Seksör eğitimi sonrasında kişi işini yapabilir.

KAYNAK: UŞAK HABER