Sümerler Neleri Buldu?

Sümerler Neleri Buldu?
GİRİŞ

Fırat ve Dicle nehirlerinin arasında medeniyet kuran Sümerler binlerce yıl önce çok önemli icatlara sahipti.

Günümüzde Silikon Vadisi teknolojinin kalbi olarak görülürken zamanında Sümer toprakları da dünyanın geri kalanı için aynıydı. Tarihçilere göre çok yaratıcı bir topluluk olan Sümerlerin bulduğu icatlara gelin birlikte bakalım.

Çivi Yazısı

Tarih, yazının icadı ile başlar. Yazılı tarih antik uygarlıklar hakkında bilgi sahibi olmamızı kolaylaştırmıştır. Sümerlerin icatları arasında en önemlisi çivi yazısıdır. Çivi yazısı, dünyanın en eski yazı biçimi olarak bilinir. Sümerlerin MÖ 3400’de çivi yazısı kullanarak ticari ürünleri tanımladıkları ve daha sonra fikirleri aktarmak için alfabe kullandıkları bilinmektedir.

Çömlek Yapımı

Basit bir eşya gibi görünse de çömlek yapımı toplumun gelişmesi ve sağlıklı nesillere ulaşmada önemlidir. Çanak çömlek yapımı sayesinde seri üretime geçen Sümerler yiyecekleri daha iyi şekilde saklayıp tüketebildiler.

Hidrolik Mühendisliği

Fırat ve Dicle nehirleri arasındaki bölgede yaşayan Sümerler nehir taşkınlarını hesaplayıp suyu yönlendirmeyi öğrendiler. Taşan suların akışını kullanmak için kapıları açılıp kapatılan barajlar icat ettiler. Kamış, palmiye ağacı ve çamurla inşa ettikleri barajlar ve kanal sistemleri tarımda daha verimli olmalarını sağladı.

Tekerlekli Araba

Tekerleğin icadı Mezopotamya’da MÖ 3500’lü yıllarda çıkmasına rağmen bu tekerlek sadece çömlek yapımında kullanılmıştı. Ancak Sümerler bugünkü modern arabanın atası olan tekerlekli arabayı icat etti. Tarihçiler bu arabaların engebeli arazide dolaşmak için değil, tarımsal faaliyetler, törenler ve askeri amaçlı kullanıldığını belirtiyor.

Kara Saban Kullanımı

Sümerler tarımda çağ atlatan kara saban kullanımını icat ettikten sonra büyük bir gelişim kaydettiler. Farklı çeşitte saban türleri icat eden Sümerler her birinin kullanımı için çiftçilere özel kılavuzlar hazırladılar.

Dokuma Atölyeleri

Sümer halkı giyim için kumaş işlemeyi endüstriyel ölçekte yapmayı biliyordu. Sümerler dev fabrikalar kurarak dokuma giysi kullandılar. Günümüzde modern üretim şirketlerinin öncüsü olan dokuma atölyeleri Sümerler zamanında başladı.

Matematik

Sümerlerin en önemli icatları arasında matematik bilimi gelir. Sümerler astronomik çalışmalarını 60 tabanlı sisteme oturttu. Bunun sonucunda 1 saatin 60 dakika, 1 dakikanın 60 saniye olması Sümerlerden kalma bilgilerdir.

KAYNAK: UŞAK HABER