Sürekli tartışma konusu oluyordu! Sınıf anneliği uygulaması yasaklandı

Sürekli tartışma konusu oluyordu! Sınıf anneliği uygulaması yasaklandı
GİRİŞ

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), öğretmen ve veliler arasında köprü görevi gören ancak bazen sorunlara yol açan sınıf anneliği uygulamasını yasakladı.

Sınıf anneleri, ilkokul çocuklarına yardımcı olmak için ortaya çıkmıştı. Özellikle kalabalık sınıflarda öğretmenlere destek oluyorlardı. Sınıf anneleri, sınıfın ihtiyaçlarını karşılamak, etkinlikler düzenlemek, velilerden para toplamak, öğrencilerin fotoğraf ve videolarını çekmek gibi işler yapıyorlardı.

Sınıf anneleri, okulun ilk veli toplantısında diğer velilerin oyuyla seçiliyorlardı. Okul yönetmeliklerinde yer almayan bu uygulama, tamamen gönüllülük esasına dayanıyordu. Son günlerde çok fazla tartışmanın merkezinde yer alana sınıf anneliği, MEB tarafından yasaklandı. Bu karar, MEB Temel Eğitim Genel Müdürü Zarife Seçer’in valiliklere gönderdiği bir yazı ile duyuruldu.

BAZI SINIF ANNELERİ KENDİNİ KAYBETTİ!

Sınıf anneleri, bazı veliler ve öğretmenler tarafından okuldaki işleri kolaylaştırdıkları için takdir ediliyordu. Ancak bazı sınıf anneleri, rollerini abartıp öğretmenlere müdahale etmeye başladı. Sınıf annelerinin kimi zaman öğretmenin bile önüne geçtiği öğrenildi.

Öğretmenler Günü’nde pahalı hediyeler almak için yüksek miktarlarda para topladılar. Kendi çocuklarına özel ilgi beklediler. Veli grupları oluşturdular. Bir öğrenciyle tartıştılar. Bu davranışlar, sınıf annelerinin öğretmenin önüne geçtiği eleştirilerine neden oldu. Sosyal medyada da çok fazla gündem olan sınıf anneliği konusunda MEB harekete geçti.

MEB OLAYA EL ATTI

MEB bugün paylaştığı yeni yazı ile bu duruma el attı. MEB, sınıf annelerinin yaptıklarının eğitimin niteliğini bozduğunu ve pedagojik ilkelere aykırı olduğunu belirtti. Valiliklere gönderdiği yazıda, sınıf annesi ve benzeri adlar altında mevzuatta yer almayan uygulamalara izin verilmemesini, okulların uyarılmasını ve gerekli tedbirlerin alınmasını istedi. Bu kararın ardından bazı okullar, sınıf annelerinin görevlerine son verdiğini duyurdu.

KAYNAK: UŞAK HABER