Üniversitede harf notları ne anlama geliyor? Üniversite ortalama hesaplama nasıl yapılır?

Üniversitede harf notları ne anlama geliyor? Üniversite ortalama hesaplama nasıl yapılır?
GİRİŞ

Üniversiteye yeni başlayan ya da başlayacak olanlar yepyeni bir not sistemi ile karşılaşıyor. Üniversitede harf notlarının ne anlama geldiği ise çok sık merak ediliyor. İşte hafta not sisteminin detayları…

Türk eğitim sisteminde ilköğretimden liseye kadar tüm sınıflarda 0 – 100 puan arasında bir not sistemi uygulanıyor. Ancak üniversite eğitimlerinde bu not sistemine ek olarak harf notları da devreye giriyor.

Üniversiteye yeni başlayan birçok öğrencinin çoğu zaman kafa karışıklığı yaşadığı bu not sisteminde ortalama hesaplamaları da farklılık gösteriyor. E yüksek harf notu AA olurken, en düşük not ise FF olarak gösteriliyor.

niversite-ders-notu-2.jpg

ÜNİVERSİTE HARF NOTLARI NE ANLAMA GELİYOR?

Üniversite eğitiminde Türkiye başta olmak üzere dünya genelinde hemen hemen tüm üniversitelerde benzer bir not sistemi kullanılıyor. Temelde bu not sistemi 8 farklı şekilde oluşturulmuştur. AA, BA, BB, CB, CC, DC, DD ve FF olarak sınıflandırılabilir.

Üniversitelerde ayrıca vize ve final olmak üzere farklı sınav sistemi bulunuyor. Bazı üniversitelerde 1 vize – 1 final uygulanırken, bazılarında 2 vize – 1 final uygulanıyor. Kısaca harfli not sisteminde notların karşılığı ise şöyle ifade ediliyor:

  • AA: 90 – 100
  • BA: 80 – 89
  • BB: 75 – 79
  • CB: 70 – 74
  • CC: 60 – 69
  • DC: 50 – 59
  • DD: 40 – 49
  • FF: 0 – 44

Üniversitelere göre geçer notlar değişebilmektedir. Öte yanan çan eğrisi gibi farklı not sistemleri de uygulanabilmektedir.

niversite-ders-notu-3.jpg

ÜNİVERSİTEDE ORTALAMA HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Üniversitede not ortalaması hesaplaması farklılık gösterecektir. Genelde ortalama hesaplamasında 1. vize notu, 1. vizenin etkisi ve final notu ile final notunun ortalamaya etkisi toplanarak hesaplanır. Vize ve final notlarının etkisi ve geçer not ortalaması üniversitelere göre değişmektedir.

KAYNAK: UŞAK HABER