Üniversitelerde dikey geçiş sistemi nedir, nasıl yapılır?

Üniversitelerde dikey geçiş sistemi nedir, nasıl yapılır?
GİRİŞ

2023 üniversite tercihlerinin yapılmaya devam edildiği şu günlerde dikey geçiş sistemi de arama motorlarında sık sık sorgulanmaya başlandı. Peki, dikey geçiş nedir, kimler yapabilir?

ÖSYM’nin YKS sonuçlarını açıklamasının ardından başlamış olan tercih süreci, üniversitede okuma hayallerini gerçekleştirmek isteyen milyonlarca öğrenciyi heyecanlandırmaya devam ediyor. Bu süreçte puanları doğrultusunda üniversitelerin lisans ve önlisans programlarını yakından takip eden öğrenciler, önlisans programlarından birini tercih etmeleri durumunda lisans programlarına geçiş yapıp yapamayacaklarını merak ediyorlar. Yanı sıra hali hazırda bir önlisans programına kayıtlı olan öğrenciler de konuya yönelik sık sık araştırmalarda bulunuyorlar.

Önlisans programlarında okuyan öğrencilerin lisans programlarına kayıt yaptırabilmelerini sağlayan ve “dikey geçiş sistemi” olarak adlandırılan bir sistem bulunuyor. Bu sistem dahilinde ilgili şartları sağlayan tüm öğrenciler, öğrenim sürelerinin sonunda lisans diploması almaya hak kazanıyorlar. Peki, dikey geçiş sistemine kimler, nasıl başvuru yapabilir?

DİKEY GEÇİŞ NEDİR?

Üniversitelerin önlisans programlarına kayıtlı olan kişiler için yürürlükte olan dikey geçiş sistemi, 2 yıllık programlardan 4 yıllık programlara geçiş yapılmasını sağlar. Herhangi bir üniversitenin önlisans programlarından birine kayıtlı olan veyahut da ilgili programlardan mezun olmuş olan herkes, sınava girerek lisans programlarına kayıt yaptırma hakkını elde edebilir.

DİKEY GEÇİŞ SINAVI NEDİR?

Dikey geçiş yapabilmek için Dikey Geçiş Sınavı’na (DGS) girilmesi gerekir. ÖSYM tarafından düzenlenen DGS neticesinde alınmış olan puan doğrultusunda üniversitelerin lisans programları için tercih yapılabilir. Tercih edilecek olan lisans programının, önlisans programı ile bağlantılı olması gerekir. Bunun için ÖSYM tarafından yayınlanan tercih listeleri bulunmaktadır.

Her sene temmuz veyahut da ağustos aylarında yapılan DGS’ye yalnıza 2 yıllık meslek yüksekokulu mezunları ile ilgili önlisans bölümlerinden mezun olabilecek durumda olan kişiler girebilir.

KAYNAK: UŞAK HABER