Üniversitelerde hibrit eğitim nedir? Deprem sonrası hibrit eğitim nasıl olacak?

Üniversitelerde hibrit eğitim nedir? Deprem sonrası hibrit eğitim nasıl olacak?
GİRİŞ

YÖK Başkanı Erol Özvar, üniversitelerle alınan kararı duyurdu. Buna göre Kahramanmaraş depremi sonrası üniversitelerde derslerin yüzde 40’ı uzaktan eğitim yoluyla yapılacak. Bahar döneminde üniversitelerde hibrit eğitim uygulanacak.

Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremler sonrası bölgedeki 10 ilde büyük bir yıkım yaşandı. Çok sayıda binanın yıkıldığı ve ağır hasar aldığı deprem bölgesinde ayrıca kamu kurumlarına ait binalar kullanılamaz hale geldi. Bu süreçte üniversitelerde eğitime nasıl yön verileceği konusunda Yükseköğretim Kurumu’ndan (YÖK) gelecek açıklamalar merak ediliyordu.

Yükseköğretim Kurumu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, deprem sonrası üniversitelerdeki eğimi konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Deprem yüzünden uzaktan eğitime geçen üniversiteler için kararın yeniden değerlendirileceği ve hibrit eğitime geçileceği duyuruldu. Bunun üzerine öğrenciler, “Hibrit eğitim nedir?” sorusunun yanıtını araştırmaya başladı. Üniversitelerde hibrit eğitim nasıl olacak?

HİBRİT EĞİTİM MODELİ NEDİR?

Pandemi döneminde de sık sık tartışılan hibrit model eğitim, yeniden gündeme geldi. Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yüz yüze eğitimin sona erdiği üniversitelerde uzaktan eğitimle devam kararı alınmıştı. Öte yandan Yükseköğretim Kurumu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, deprem sonrası uzaktan eğitime geçen üniversitelerle ilgili açıklamalarda bulundu. Özvar, Nisan ayı başında alınan kararın yeniden değerlendirileceğini ve gerekirse hibrit sisteme geçileceğini söyledi.

Bunun üzerine sosyal medyada çok konuşulan Hibrit Eğitim modeli yine gündem oldu. Hibit eğitim, karma öğrenme veya karışık öğrenme olarak da bilinen, harmanlanmış eğitim sistemidir. Hibrit eğitim hem yüz yüze eğitimleri, hem de okulların kapanıp online eğitimleri kapsayan yapıya sahiptir. Harmanlanmış öğrenme, geleneksel eğitimi desteklemek amacıyla teknolojik ekipmanların kullanılmasından bağımsızdır.

ÜNİVERSİTELERDE HİBRİT EĞİTİM NASIL OLACAK?

Normal şartlarda üniversitelerde eğitim yüz yüze devam ederken teknolojik materyallerin kullanıldığı online derslerin verilmesi hibrit eğitime örnek teşkil etmez. Harmanlanmış eğitimdeki denge çevrimiçi ağırlıklı eğitim veren bir kurumun, verimliliği arttırmak amacıyla yüz yüze eğitim vermesi gibi düşünülmelidir.

YÖK kararına göre üniversitelerde verilen derslerin yüzde 40’ı veya herhangi bir dersin yüzde 40’ı uzaktan eğitim yoluyla yapılacak. Bu derslerin kalan yüzde 60’ı ise üniversite binalarında sınıflarda işlenecek. Üniversiteler, hibrit eğitim sürecinde derslere yarı zamanlı olarak katılım sağlanacak şekilde organize edilecek. Derslerin bir bölüm evde uzaktan eğitim modeline göre işlenirken bir kısmı sınıfta yüz yüze yapılacak.

YÖK’TEN HİBRİT EĞİTİM AÇIKLAMASI

Yükseköğretim Kurumu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, üniversitelerde hibrit eğitim konusunda yaptığı açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “2022-2023 bahar döneminin uzaktan eğitim ile sağlanmasına daha önce karar verilmişti. Ön lisans, lisans ve lisans üstü bölümleri için bir dizi kararlar aldık. Buna göre 20 Şubat'ta bahar dönemi başlayacak. Alınan kararlar nisan ayı başı itibariyle yeniden gözden geçirilerek uzaktan eğitimin yanında yüz yüze eğitimin harlanmasıyla hibrit eğitim de değerlendirilecektir.”

KAYNAK: UŞAK HABER