Üniversitelerde yatay geçiş nedir, nasıl yapılır?

Üniversitelerde yatay geçiş nedir, nasıl yapılır?
GİRİŞ

YÖK uygulamaları çerçevesinde yürürlükte olan yatay geçiş sistemi, üniversite tercih döneminin gündemde olduğu şu günlerde arama motorlarında sık sık sorgulanmaya başlandı. Peki, yatay geçiş nedir?

YKS sonuçları doğrultusunda üniversitede okuma hayallerini gerçekleştirmek üzere lisans ve önlisans programlarını araştıran birçok kişi, tercihleri sonucunda bir üniversiteye yerleşmeleri durumunda nasıl haklara sahip olabileceklerini merak etmeye başladı.

Bir üniversitenin herhangi bir programına yerleştikten sonra ilgili üniversiteden veyahut da üniversitenin sunduğu imkanlardan memnun kalmamaları durumunda öğrencilik haklarını kaybetmeden hayallerini gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceklerini merak eden yüz binlerce kişi, yatay geçiş sistemini araştırmaya başladı.

niversitelerde-yatay-gecis-nedir-nasil-yapilir-1.jpg

YATAY GEÇİŞ NEDİR?

Herhangi bir üniversitenin herhangi bir programında kayıtlı bulunan öğrenciler, üniversitenin imkanlarından veyahut da bulundukları şehirden memnun kalmamaları durumunda başka bir üniversiteye geçiş yapabilirler. Öğrencilere bu hakkı sunan sistem, “yatay geçiş sistemi” olarak adlandırılır.

niversitelerde-yatay-gecis-nedir-nasil-yapilir-3.jpg

YATAY GEÇİŞ NASIL YAPILIR?

Yatay geçiş sistemine dahil olunabilmesi için bazı şartların yerine getirilmesi gerekir. Bu şartların başında ise yüksek not ortalaması gelmektedir. Üniversiteler ilgili bölümler için kendi bünyelerinde bir ortalama skalası belirler. Bu skala genel olarak 4’lük puan üzerinden ilerler ve sisteme başvuruda bulunabilmeleri için öğrencilerden 3 ila 3.5 aralığında not ortalamasına sahip olmaları istenir.

Yatay geçişe en erken birinci öğretim yılının sonunda başvuru yapılabilir. Üniversitelerin hazırlık programlarına kayıtlı olan kişiler, ana bölümlerinin ilk dönemini tamamlamadan yata geçiş hakkını elde edemezler.

Öğrencilerin mevcut bölümleri ile yatay geçiş yapmak istedikleri bölümler arasında puan türü bakımından farklılık var ise sınava giriş yapılan tarihte geçiş yapılmak istenen bölümün taban puanı baz alınır. Yani TM-1’den MF-4’e geçiş yapmak isteyen bir kişinin sınava girdiği yıl MF- 4 puanının hesaplanmış olması gerekir.

KAYNAK: UŞAK HABER