Uşaklı öğrencilerden büyük başarı: ESA’nın yarışmasında Dünya 1.’si oldular

Uşaklı öğrencilerden büyük başarı: ESA’nın yarışmasında Dünya 1.’si oldular
GİRİŞ

Uşak’ta bulunan Turhan Akçay Bilim ve Sanat Merkezi öğrenci ve öğretmenleri, Avrupa Uzay Ajansı’nın düzenlediği Moon Camp Challenge yarışmasında Dünya birincisi oldu.

Moon Camp Challenge, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından yürütülen uluslararası bir yarışmadır. Yarışmanın amacı, öğrencilerin fen bilimleri, matematik, mühendislik, teknoloji ve 3D modelleme gibi disiplinler arası becerilerini geliştirmek ve Ay’da yaşamın nasıl olabileceğini hayal etmelerini sağlamaktır.

Turhan Akçay BİLSEM Robotik Uygulamalar Temeli Havacılık ve Uzay Atölyesi’nde Fen Bilimleri Öğretmeni Nurettin Can BODUR danışmanlığında eğitim alan Zeynep Cemile KANDİLLİ, Beril KEMAH, Berra ERSOYSAL, Emre AY, Mustafa ERDOĞAN adlı öğrencilerden meydana gelen Shining Stars takımı, 2022-2023 Moon Camp Challenge yarışmasına katıldı ve büyük bir başarı elde etti.

UŞAKLI SHİNİNG STARS TAKIMI NASIL BİRİNCİ OLDU?

Takım, “Horizon Gate” isimli 3D Ay Kampı tasarımıyla yarıştı. Tasarımda, Ay’ın yüzeyi, atmosferi, yerçekimi, iklimi, kaynakları ve jeolojisi gibi özellikleri dikkate alındı. Kampın enerji, su, oksijen, yiyecek, atık, iletişim, ulaşım, güvenlik, sağlık ve eğlence gibi ihtiyaçları da tasarımda yer aldı. Shining Stars takımı, yarışmanın Kâşifler kategorisinde (14 yaş ve üstü) Dünya birincisi seçildi.

Yarışma kapsamında, öğrenciler 3B modelleme araçlarını (Tinkercad, Fusion360 vb.) kullanarak kendi Ay Kamplarını tasarlamaktadır. Ay Kampı, Ay’da araştırma yapmak, Ay kaynaklarını kullanmak ve uzay seyahatleri için yakıt ikmal istasyonu olmak gibi amaçlarla kurulabilecek bir yapıdır.

UŞAK İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜNDEN KUTLAMA

Uşak İl Milli Eğitim Müdürlüğü, öğrenci ve öğretmenlerin başarısını kutladı. Yapılan açıklamada “Maarifin Yüz Akı e-Dergisinde, Türkiye’nin bütün şehirlerinden 100 iyi uygulama örneği içine girip bizleri gururlandırmış olan öğrenci ve öğretmenlerimizi kutlarız.” ifadelerine yer verildi.

KAYNAK: UŞAK HABER