Uşak’ta geleneksel çocuk oyunlarına destek! Uşak MEB harekete geçti…

Uşak’ta geleneksel çocuk oyunlarına destek! Uşak MEB harekete geçti…
GİRİŞ

Uşak Milli Eğitim Müdürlüğü, geleneksel çocuk oyunlarını yaşatmak için yeni bir karar aldı. Bu karara göre, Uşak’taki okullarda çocuklara geleneksel oyunlar öğretilecek.

Teknolojinin ilerlemesi, çocukların oyun anlayışını da değiştirdi. Bilgisayar, telefon ve ekran başında vakit geçiren çocuklar, geleneksel oyunlardan uzaklaştı. Bu durum, çocukların bilişsel, duyuşsal, psikomotor, sosyal ve kültürel gelişimlerini olumsuz etkiledi.

Bu kapsamda Uşak Milli Eğitim Müdürlüğü, alınan yeni karar ile alakalı bilgi verdi. Artık okullarda çocuklara geleneksel oyunlar ile alakalı da eğitim verilecek. İşte yeni uygulama ile alakalı ilk bilinenler.

YÜZ YÜZE 100 ÇOCUK OYUNU KİTABI HAZIRLANDI

Geleneksel oyunların çocuklara kazandırdığı değerleri unutmamak için harekete geçen Temel Eğitim Genel Müdürlüğü Öğrenci İşleri ve Sosyal Etkinlikler Daire Başkanlığı, “Yüz Yüze 100 Çocuk Oyunu” kitabını hazırladı. Bu kitap, Türkiye’nin 81 ilinden derlenen ve sözlü kültür geleneğinin bir parçası olan çocuk oyunlarını içeriyor.

Bu kitabın Uşak uyarlaması ile alakalı Uşak Milli Eğitim Müdürlüğü önemli bir açıklama yaptı.

UŞAK’TA GELENEKSEL OYUNLAR CANLANACAK

Uşak Milli Eğitim Müdürlüğü, bu kitabı temel alarak Uşak’taki okullarda geleneksel oyunları canlandırmak için etkinlikler düzenleyecek. Çocuklara oyunların amacı, oyuncu sayısı, yaş seviyesi, araç-gereç ve kuralları öğretilecek. Bunun yanında, oyunların görselleri de kitaptan yararlanılarak sunulacak.

Kitapta yer alan oyunlar arasında yüzyıllardır oynanmakta olan “Altın Bilezik, Ebelemece, İstop, Mergenci, Topaç Çevirme” gibi toplamda 100 tane oyun var. Bu oyunlar, çocukların hayata hazırlanmasına, olaylar ve durumlar karşısında nasıl davranmaları gerektiğine, küçük provalar yapmalarına yardımcı oluyor.

Uşak Milli Eğitim Müdürlüğü, geleneksel oyunların çocuklara öğretilmesinin önemine vurgu yaparak, bu oyunların unutulmaması ve yaşatılması için çalışmalara devam edileceğini ifade etti.

KAYNAK: UŞAK HABER