Uşak’ta lise öğrencileri Dîvânu Lugâti’t-Türk’ten esinlenerek deneme yazacak

Uşak’ta lise öğrencileri Dîvânu Lugâti’t-Türk’ten esinlenerek deneme yazacak
GİRİŞ

Uşak İl Millî Eğitim Müdürlüğü, Dilimizin Zenginlikleri Projesi kapsamında bir etkinlik düzenliyor. Deneme yazma yarışmasının detayları duyuruldu

Etkinlik, Divânu Lugâti’t-Türk okumaları “Deneme Yazma Yarışması” adını taşıyor. Yarışmaya, Uşak’taki resmî ve özel lise öğrencileri katılabilecek.

Yarışmanın amacı, öğrencilerin dil ve kültürümüze ilgi duymalarını sağlamak. Ayrıca, öğrencilerin düşünce ve ifade becerilerini geliştirmek de hedefleniyor. İşte yarışmanın tüm detayları.

YARIŞMANIN DETAYLARI BELLİ OLDU

Yarışmada, öğrencilerden Kaşgarlı Mahmut’un ünlü eseri Dîvânu Lugâti’t-Türk’ten yola çıkarak özgün deneme yazmaları isteniyor. Dîvânu Lugâti’t-Türk, Türk dili ve kültürü açısından büyük önem taşıyan bir sözlüktür. Eserde, 11. yüzyılda yaşayan Türk boylarının dilleri, gelenekleri, inançları, yaşam biçimleri gibi pek çok konu anlatılır.

Divânu Lugâti’t-Türk okumaları “Deneme Yazma Yarışması”na son başvuru tarihi 14 Şubat 2024 olarak açıklandı. Bunun yanında başvurular okul müdürlüklerine yapılacak. Lise kategorisinde yapılacak olan bu yarışmaya katılmak isteyen öğrenciler, yarışmanın şartnamesini aşağıdaki linkten indirebilirler:

YARIŞMA ŞARTNAMESİNİ İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN

DİLİMİZİN ZENGİNLİKLERİ PROJESİ NEDİR?

Dilimizin Zenginlikleri Projesi, Milli Eğitim Bakanlığı’nca başlatılmış olan bir projedir. Projenin lideri, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’dir. Projenin amacı, öğrencilerin dilimizin zenginliklerini keşfetmelerini sağlamaktır. Proje kapsamında, okullarda söz varlığını zenginleştirme çalışmaları yapılıyor. Öğrenciler, kültür taşıyıcısı olan sözcüklerimizle tanışıyor. Böylece, dili daha iyi kullanıyor ve düşünce dünyalarını geliştiriyorlar.

Proje sayesinde, öğrenciler dilimizin seçkin ve özgün eserlerini tanıma fırsatı buluyor. Eserlerimizde geçen sözcüklerin anlamlarını ve derinliklerini öğreniyorlar. Bunun yanında Milletin kültürü, birikimi, düşünce dünyası ve hayat tarzını söz varlığımızın içerisinde yeniden keşfediyorlar. Bu şekilde kültürle bir bağ kurulmuş oluyor. Milli Eğitim Bakanlığı sadece liseler için değil tüm okul kademeleri için “Dilimizin Zenginlikleri Projesi” kapsamında etkinlikler yapmaktadır.

KAYNAK: UŞAK HABER