Uşak’ta muhtemel eğitim süresi resmen eriyor: 1 yıl birden düştü

Uşak’ta muhtemel eğitim süresi resmen eriyor: 1 yıl birden düştü
GİRİŞ

Uşak ilinin muhtemel eğitim süresine ilişkin araştırma sonuçlarını açıklayan TÜİK, ilginç rakamlar verdi. Rakamlara göre, Uşak’ta muhtemel eğitim süresinde düşüş yaşandı.

Uşak’ta muhtemel eğitim süresi resmen eriyor: 1 yıl birden düştü - Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) ölçtüğü veriler 2023 yılı devam ederken, açıklanıyor. Bu kapsamda son olarak eylül ayı enflasyon verilerini bildirmiş olan TÜİK, bu kez illere göre muhtemel eğitim sürelerini gösteren bir araştırma paylaştı. Araştırmada Uşak ilinde görülen düşüş dikkat çekti.

Belirli aralıklarla muhtemel eğitim sürecini ölçen TÜİK, 2022 yılı verilerini geçtiğimiz gün açıkladı. Programların tutarlılığı ve bölgesel olarak uygulanabilmesi için artık il bazında ölçülen bu veri kapsamında Uşak ilinin muhtemel eğitim süresi de ortaya çıktı. Ancak yaşanan düşüş, dikkatlerden kaçmadı. İşte Uşak ili muhtemel eğitim süresi verileri…

TÜİK, UŞAK İLİNİN MUHTEMEL EĞİTİM SÜRESİNİ AÇIKLADI

İllere ve cinsiyete göre muhtemel eğitim süresi (ilkokul – yükseköğretim) parametresinin açıklanmasıyla birlikte Uşak’ın muhtemel eğitim süresi de ortaya çıktı. Bir düşüş gözlenen Uşak ili muhtemel eğitim süresi 2018 yılında kadınlar için 18,3, erkekler için ise 18,5 tespit edilmişti. Bu kez 2022 yılı için açıklanan rakamlarda kadınlar 17,8’e, erkekler ise 17,2’ye geriledi. Başka bir deyişle, aradan geçen yaklaşık 5 yılda Uşak’ta eğitim süresi 1 yıl kadar düştü. Ayrıca 2018 yılında ortaöğretimi bitiren bir vatandaşın 12,7 yıl öğrenim göreceğinin öngörüldüğü Uşak için bu süre 2022 yılında 12,5 olarak belirlendi.

UŞAK’TA KADINLAR İLE ERKEKLER AYNI SÜRE EĞİTİM ALIYOR

TÜİK verilerinin ışığında Uşak’ın eğitim süreleri eğitim seviyesi ve muhtemel eğitim süresine göre cinsiyet eşitliği endeksi de değerlendirildi. Bu değerlendirmelere göre Uşak’ta erkeklerin ve kadınların son beş yılda aldığı eğitim süresinde bariz bir fark görülmedi. Hatta hemen hemen aynı sürelerde eğitim aldığı görülen kadın ve erkeğin geçen yıla göre verileri incelendiğinde kadınların aldığı ilkokul ile yükseköğretim süresinde erkeklerden daha uzun süre eğitim aldığı da ortaya çıktı. Öte yandan il düzeyinde en yüksek muhtemel eğitim süresi 20,3 yıl ortalamasını yakalamış olan İstanbul.

KAYNAK: UŞAK HABER