Uzmanlar ebeveynleri uyarıyor! Tek bir cümle ile çocuğunuzun geleceğini karartmayın

Uzmanlar ebeveynleri uyarıyor! Tek bir cümle ile çocuğunuzun geleceğini karartmayın
GİRİŞ

Çocuk yetiştirirken yapılan en büyük hatalardan biri çocukluk döneminde gösterdiğiniz davranışladır. Özellikle bazı davranışlar geri dönülmez hasarlar bırakabilir. Bunlara dikkat etmek gerekiyor.

Çocuk yetiştirmek oldukça zorlu bir süreci kapsamaktadır. Tatlı yanları olsa da bir insanın hayatını etkileyecek kararlar alırken dikkatli olmak gerekiyor. Her şeyden önce çocukların da bir birey olduğu ve gelecekte birere yetişkin olacaklarını unutmamak oldukça önemli.

Çocuk yetiştirmede cezalardan kurallara ve ödüllere kadar pek çok davranış gelecekte çocuklarınızın davranışları üzerinde etkili oluyor. Uzmanlar ise çocuklarla kurulacak iletişimin önemine vurgu yapıyor.

ocuk-egitim-3.jpg

BUNU YAPMAKTAN KESİNLİKLE KAÇININ!

Uzmanlar tarafından ebeveynlere çok daha sağlıklı çocuk yetiştirmeleri için bazı tavsiyeler yapıldı. Bu tavsiyelerden biri de ebeveynleri çok öfkelendirecek davranışlarda bile çocuklarının başkalarının önünde asla cezalandırılmaması gerektiği aktarılıyor.

Başkalarının önünde onlara kızmak, cezalandırmak ve onur kırıcı davranışlarda bulunmak çok büyük hasarlara neden oluyor. Çocuğunuzun özgüveninin sarsılmaması ve gelecekte daha başarılı olması ve başarısızlık korkusu yaşamaması için cezaların dozunu ve yerini iyi belirlemek gerekiyor.

ocuk-egitim-2.jpg

DENGEYİ YAKALAMAK ÖNEMLİ!

Çoğu zaman anne ve babaların çocuk yetiştirirken denge kuramadıkları görülüyor. Bu durumda çocuklar üzerinde gelecekte bazı davranış sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Ebeveynlerin fazla koruma veya fazla müsamaha göstermeleri çocukları birçok yönden etkiliyor.

Fazla kontrol edilen çocuklar ev dışında yaşamlarında birçok hayal kırıklığı yaşamaktadır. Bununla nasıl başa çıkacakları konusunda da herhangi bir fikirleri olmadığı için ciddi sorunlar meydana gelebilir. Fazla müsamaha da yine benzer sorunlara yol açmaktadır. Uzmanlar ise çocuklara karşı ne fazla müsamaha ne de fazla korumacı davranış yapılmaması gerektiği konusunda anne ve babalara önemli uyarılarda bulunuyor.

KAYNAK: UŞAK HABER