Yangın Güvenliği Eğitimi Hangi Kuruluşlar Tarafından Verilir?

Yangın Güvenliği Eğitimi Hangi Kuruluşlar Tarafından Verilir?
GİRİŞ

Yangın eğitimi veren kuruluşlar olarak MEB onaylı olan sertifika veren kurumlar tercih edilmelidir. Yangın eğitimini iş sağlığı ve güvenliği alanında uzman olan bir eğitmen tarafından alabilirsiniz.

Diğer bir tercih olarak ise yangın eğitimi veren kursları da seçebilirsiniz. Yangın eğitimi veren kurumları seçerken dikkat etmeniz gereken nokta ise MEB onaylı sertifika verip vermediğidir. Eğitim sonunda MEB onaylı sertifika veren her kurumu seçebilirsiniz. Yangın eğitimi daha çok uzman bir eğitmen tarafından alınır. Alanında gerçekten uzman olan ve sertifikası olan eğitmenden eğitim alabilirsiniz. Özel bir eğitmen dışında özel kurslara giderek de yangın eğitimi alabilirsiniz. Özel kurslara giderken eğitim bittiğinde sertifika verip vermediği öğrenilmelidir.

Yangın Güvenliği Eğitiminin İçeriği Nedir?

Yangın güvenliği eğitimin içeriğinde birçok konu ele alınır. Yangın eğitimi ilk olarak teorik bilginin verilmesiyle başlar. Daha sonra bu teorik bilgiler uygulamalar ile desteklenir. Yangın güvenliği eğitimi ileri düzey ve temel düzey olarak ele alınır. Temel düzey olan yangın eğitiminde yangın ile ilgili kısa bilgiler verilir. Temel düzey eğitim sonrasında ileri düzey eğitim verilir. İleri düzey eğitimde yangına nasıl müdahale edileceği gibi eğitimler verilir. Yangın güvenliği eğitiminin konuları:

  • Yanma ve yangın
  • Yanmanın çeşitleri
  • Yangın sınıfları
  • Yangının çıkış nedenleri
  • Bina yangını sırasında ekipler ve görevler
  • Yangın söndürücü maddeler
  • Yangın söndürme cihazının çeşitleri
  • Yangın söndürme cihazlarının kullanımı
  • Yangın durumunda hareket tarzı

Kimler Yangın Güvenliği Eğitimi Verebilir?

Yangın güvenliği eğitimini veren kişiler alanında uzman olan kişilerdir. Yangın güvenliği eğitimini herkes veremez. Kişinin yangın eğitimi verebilmesi için öncelikle alanında uzman olması gereklidir. Yangın ile ilgili her türlü bilgiye sahip olmalıdır. 1. seviye yangın eğiticisi olan kişiler işletmelerde gerekli eğitimi verebilir. Kişinin yangın ile ilgili herhangi bir eğitimi olup olmadığı önemlidir. Yangın eğitimi almış ve çeşitli kurumlarda eğitim yapmış her kişi başka kurumlara da yangın eğitimi desteği sağlayabilir. Kişinin yangın eğitimi verebilmesi için en az 1. seviye yangın eğiticisi sertifikasına sahip olması gereklidir. Yangın ile ilgili herhangi bir eğitim almamış kişi kurumlara da yangın güvenliği eğitimi veremez. Kişinin eğitim verebilmesi için yeterli donanıma sahip olması gereklidir.

Yangın Güvenliği Eğitimi Sonrasında Hangi Sertifika Alınır?

Yangın güvenliği eğitimi sonunda sertifika verilir. Kişinin eğitimini eksiksiz bir şekilde tamamlaması ve başarı sağlaması halinde eğitim sonunda kendisine sertifika verilir. Sertifika sonunda kişi bazı kurumlara yangın güvenliği eğitimi desteği verebilir. Yangın eğitimi sonunda verilen sertifikalar:

  • MEB ve Üniversite onaylı olan eğitim sertifikası
  • Uluslararası geçerli olan eğitim sertifikası
  • Enstitü onaylı eğitim sertifikası

KAYNAK: UŞAK HABER