YKS, TYT, AYT, YDT net puan nasıl hesaplanır? 2023 YKS puan hesaplama

YKS, TYT, AYT, YDT net puan nasıl hesaplanır? 2023 YKS puan hesaplama
GİRİŞ

ÖSYM tarafından düzenlenen üniversite sınavının ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) 17 Haziran Cumartesi itibariyle yapılıyor düzenleniyor. Peki, TYT puan hesaplaması nasıl yapılır?

Üniversite hayalleri kuran milyonlarca genç YKS sınavı ile bu hayallerini gerçekleştirecekler. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen sınava bu yıl 3 milyon 527 bin 466 aday katılım sağlayacak.

17 Haziran 2023 Cumartesi günü itibariyle ilk oturum olan Temel Yeterlilik Sınavı (TYT) uygulanacak. Sınavdan sonra net hesaplamalarını yapmak isteyenler ise hesaplama yöntemlerini araştırmaya başladı.

sinav-kpss.jpg

2023 YKS PUAN HESAPLAMASI NASIL YAPILIR?

2023 yılının üniversite sınavı heyecanı başladı. Sınavda uygulanan testlere verilen cevaplar, her test için ayrı ayrı değerlendirilecek. Öğrencilerin, testlerden her biri için birer standart puanı hesaplanmasında farklı formüller izleniyor.

Her öğrencinin, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenecektir. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılacak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan bulunacaktır. Son sınıfta okuyan tüm adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanarak o testin ortalama ve standart sapması bulunmaktadır.

Bu ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm öğrenciler için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanmaktadır.

sinav-2.jpg

TYT PUAN HESAPLAMASI NASIL YAPILIR?

YKS sınavının ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Sınavı (TYT) kapsamında hesaplanan standart puanlar ve ilgili tabloda yer alan ağırlıklar kullanılarak adayların ağırlıklı puanları (A- TYT) hesaplanmaktadır A – TYT puanı hesaplanabilmesi için adayların matematik veya Türkçe testinden en az 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekmektedir.

Sadece ilgili koşulları sağlayan adaylar için A – TYT puanı hesaplanmaktadır. Söz konusu puan kendi içinde en düşüğü 100, en yükseği ise 500 olan puanlara dönüştürülerek TYT puanı hesaplanmaktadır. Doğru ve yanlış sayıları dikkate alınarak ÖSYM tarafından yayınlana kılavuzda puan hesaplamalarına dair detaylar aktarılmaktadır. Doğrudan YKS puan hesaplama robotu kullanarak da doğru ve yanlış sayılarınıza göre ortalama olarak alacağınız puanı hesaplamanız mümkündür.

KAYNAK: UŞAK HABER