2024 yılı çevre kuralları duyuruldu: Yere çöp ve izmarit atanlar yandı!

2024 yılı çevre kuralları duyuruldu: Yere çöp ve izmarit atanlar yandı!
GİRİŞ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 2024 yılında çevre kurallarına uymayanlara uygulanacak idari para cezalarını belirledi.

Resmi Gazete’de yayımlanmış olan son tebliğe göre çevre cezaları zamlandı. Bu kapsamda, yere çöp ya da sigara izmariti atmanın cezası iki katına çıktı.

Güncellenen yeni ceza, 2023 yılına göre yüzde 58,46 oranında arttı. Peki bu ceza kimlere kesiliyor ve hangi tebliğ ile yayınlandı. Şimdi bu detaylara bakalım.

ÇEVRE CEZALARINA YÜZDE 58,46 ZAM

Bakanlık, 2872 sayılı Çevre Kanunu Uyarınca Verilecek İdari Para Cezalarına İlişkin Tebliğ’i (2024/1) Resmi Gazete’de yayımlayarak yürürlüğe koydu. Tebliğe göre, 2024 yılında çevre kurallarına uymayanlara uygulanacak idari para cezaları, 2023 yılında uygulanan cezalara göre yüzde 58,46 oranında arttırıldı. Bu artış, Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 554) uyarınca 2023 yılı için tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranına göre yapıldı.

YERE ÇÖP VEYA SİGARA İZMARİTİ ATANLARA 4 BİN 810 TL CEZA

Yayımlanan tebliğe göre, yere çöp ya da sigara izmariti atmış olanlara 4 bin 810 TL idari para cezası uygulanacak. Bu ceza, 2023 yılında 3 bin 36 TL idi. Yani yere çöp ya da sigara izmariti atanlara uygulanan ceza, bir yılda 1.774 TL artmış oldu. Bu cezayı ödemeyenlere ise borçlarını geciktirdikleri her gün faiz işletilecek.

Bunun yanında bakanlık, çevre kurallarına uymayanlara yönelik denetimlerini de sıklaştıracak. Yere çöp ya da sigara izmariti atanların tespit edilmesi için kamera ve drone gibi teknolojik araçların da kullanılacağı ifade edildi. Bakanlık, bu şekilde çevre kirliliğinin önlenmesi ve çevre bilincinin artırılması için çalışacak.

KAYNAK: UŞAK HABER