‘B’ sınıfı ehliyetliler motosiklet kullanabilecek! Şartlar açıklandı

‘B’ sınıfı ehliyetliler motosiklet kullanabilecek! Şartlar açıklandı
GİRİŞ

Resmi Gazete’de yayınlanan yeni yönetmelikle, ‘B’ sınıfı ehliyet sahipleri artık 125 cc’ye kadar motosiklet sürebilecek. Bu karar, ehliyeti olanları yakından ilgilendiriyor.

Resmi Gazete'de yayımlanmış olan 'Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' ile 'B' sınıfı ehliyeti olanlar, bazı şatları sağlamaları durumunda 125 cc'ye kadar olan motorları sürebilecekler.

Yapılan yönetmelik değişikliğinde bazı şartların karşılanması ile 'B' sınıfı ehliyeti olanların motosiklet de kullanabilecekleri ifade edildi. Şimdi yeni düzenlemenin detaylarına bakalım.

YÖNETMELİKTE NELER DEĞİŞTİ?

Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete’de bugün yayımlandı. Yönetmelikle, ‘B’ sınıfı ehliyet sahiplerine yeni bir hak tanındı. Buna göre, ‘B’ sınıfı ehliyeti olanlar, ticari amaçla kullanılmayan A1 sınıfı motosikletleri de sürebilecek. A1 sınıfı motosikletler, 125 cc’ye kadar olan motosikletleri kapsıyor.

Yeni düzenleme, en az 2 yıllık B sınıfı ehliyete sahip olanlar için büyük bir kolaylık sağlayacak. 125 cc motosiklet kullanmak isteyenler, gerekli şartları sağlayarak bu imkandan yararlanabilecekler.

MOTOSİKLET KULLANMAK İÇİN NE YAPMAK GEREKİYOR?

Yeni yönetmeliğe göre, ‘B’ sınıfı ehliyeti olanlar, motosiklet kullanmak için bazı şartları yerine getirmek zorunda. Bu şartlar şu şekilde açıklandı:

  • En az 2 yıllık ‘B’ sınıfı ehliyet deneyimi olmak
  • Sağlık raporu almak
  • Sürücü belgesi daha önce iptal edilmemiş olmak
  • Direksiyon eğitimi almak ve sınavda başarılı olmak
  • Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verilen A1 sınıfı sertifikayı almak

Bu şartları sağlayanlar kişilerin, başvuru yapmaları ile sürücü belgesi sistemine gerekli kodu ekletilebilecek. Böylece, sürücü belgesi üzerinde herhangi bir değişiklik yapılmasına gerek de kalmayacak. Ancak isteyenler, 2 sene içinde sertifikalarını sürücü belgesine işletebilecekler. Yeni yönetmelik, yayım tarihinden itibaren yani bugünden itibaren geçerli olacak.