Meteoroloji Ocak Ayı Yağış Raporu’nu yayınladı! Uşak ortalamanın altında kaldı

Meteoroloji Ocak Ayı Yağış Raporu’nu yayınladı! Uşak ortalamanın altında kaldı
GİRİŞ

Türkiye, 2024 yılının ocak ayında uzun yılların en fazla yağışını aldı. Geçen yıla göre yağış miktarı iki katına çıktı. Bazı illerde 64 yılın rekoru kırıldı. Peki Uşak’ta yağış durumu nasıl?

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 2024 Ocak Ayı Alansal Yağış Raporu’nu yayınladı. Rapora göre, Türkiye genelinde ocak ayında ortalama 87,5 kilogram yağış düştü. Bu rakam, 1991-2020 dönemindeki 69,8 kilogramlık normalin yüzde 25 üzerinde. Aynı zamanda, 2023 yılının ocak ayındaki 43,7 kilogramlık yağışın da yüzde 100 fazlası.

DOĞU ANADOLU’DA YAĞIŞ PATLAMASI

Yağışlar, Ege ve Akdeniz bölgeleri dışında tüm bölgelerde arttı. En büyük artış, yüzde 68 ile Doğu Anadolu Bölgesi’nde yaşandı. Bu bölgenin güney illerinde yağışlar adeta patladı. Giresun, Ağrı, Van, Bitlis, Siirt, Şırnak, Hakkari ve Diyarbakır’da yağışlar normalin iki katından fazla oldu. Hakkari, Siirt ve Şırnak’ta 64 yılın, Van ve Bitlis’te ise ikinci en yüksek ocak ayı yağışı görüldü. Antalya’nın batısı, Aydın, Denizli, Burdur ve Afyonkarahisar’da ise yağışlar normalin yüzde 40 altında kaldı.

UŞAK ORTALAMANIN ALTINDA KALDI

Ocak ayında en fazla yağış alan il 226,4 kilogram ile Rize oldu. En az yağış alan il ise 33,9 kilogram ile Kars oldu. Normaline göre en fazla yağış azalması yüzde 30 ile Denizli’de gerçekleşti.

Türkiye genelinde ocak ayında ortalama 15,4 gün yağışlı geçerken, bu yıl bazı illerde bu sayı 25 günü buldu. İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Kastamonu, Giresun, Rize, Artvin, Bitlis ve Siirt’te yağışlı gün sayısı 20-25 gün arasında değişti. Denizli ve Uşak ile civar illerde ise yağışlı gün sayısı ortalamanın altında kaldı ve 10 günün altına indi.

KAYNAK: UŞAK HABER