Oy kullanmamanın cezası belli oldu mu, oy verirken bu hatayı sakın yapmayın

Oy kullanmamanın cezası belli oldu mu, oy verirken bu hatayı sakın yapmayın
GİRİŞ

31 Mart 2024 Pazar yani yarın gerçekleştirilecek yerel seçimler için heyecan dorukta. Seçimlere az bir süre kala, oy kullanmamanın cezası ve diğer bazı konular merak ediliyor.

Türkiye, 31 Mart Pazar günü gerçekleştirilecek yerel seçimlere sayılı günler kala, vatandaşların oy kullanma zorunluluğu ve bu görevi yerine getirmezlerse karşılaşacakları idari yaptırımlar konusunda bilgilendirme ihtiyacı duyuyor.

Seçim Kanunu’nun 25. maddesi uyarınca, oy kullanmak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için yasal bir zorunluluktur. Yani bu bir görevdir. Bu noktada çok önemli bir sorunun cevabı merak ediliyor. Bu zorunluluğu yerine getirmeyen vatandaşları ne gibi bir ceza bekliyor? Oy kullanmayan vatandaşlar ne kadar ceza ödeyecek? Merak edilen soruların cevapları haberimizde.

OY KULLANMAMA CEZASI NE KADAR?

2023 yılında yapılan genel seçimlerde, oy kullanmayan vatandaşlara Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından 300 TL idari para cezası uygulanmıştı. Ancak 31 Mart yerel seçimleri için belirlenecek ceza miktarı henüz açıklanmadı. YSK’nın alacağı kararla birlikte, oy kullanmama cezasının ne kadar olacağı netleşecek.

Seçmenler, oy kullanacakları sandık bilgilerini YSK’nın resmi internet sitesinden, e-Devlet kapısı üzerinden, YSK’nin mobil uygulamasından veya 444 9 975 numaralı Yüksek Seçim Kurulu Çağrı Merkezi’nden öğrenebilirler. Artık seçmen bilgi kağıdını yanınızda bulundurmanız gerekmiyor. Oy kullanırken yanınızda açık kimliğini gösteren bir belge olması yeterli.

SEÇİM GÜNÜ BİLİNMESİ GEREKENLER

Seçim günü, oy verme kabinine cep telefonu, fotoğraf makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme cihazlarıyla girmek yasaktır. Bu cihazlar, oy verme işlemi tamamlanana kadar sandık kuruluna teslim edilmelidir. Oy pusulaları renklerine göre ayrılmış olup, tüm pusulalar tek zarfa konulacaktır. Sayım işlemi büyükşehirlerde ve diğer illerde farklı sıralamalarla gerçekleştirilecektir.

Yurt dışında yaşayan seçmenler, milletvekili genel seçimi, Cumhurbaşkanı seçimi ve halkoylamalarında oy kullanabilirken, yerel seçimlerde oy kullanma hakkına sahip değillerdir. Oy verme işlemi Doğu’daki 32 ilde saat 07.00 – 16.00 arasında yapılacakken, Uşak da dahil diğer illerde 08.00 – 17.00 saatleri arasında gerçekleştirilecek. Oy pusulalarında mühür dışında farklı bir işaret, yazı vs. olursa oy geçersiz sayılacağı için oy verme işlemi sırasında çok dikkat etmek gerekiyor.

Seçimler, demokrasinin temel taşlarından biri olarak görülmekte ve her vatandaşın oy kullanması, ülkenin geleceği üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Bu nedenle, seçimlere katılımın teşvik edilmesi ve vatandaşların bu konuda bilinçlendirilmesi büyük önem taşımaktadır.

KAYNAK: UŞAK HABER