Özkan Yalım’ın “hafif raylı sistem” projesi de elinde patladı

Özkan Yalım’ın  “hafif raylı sistem” projesi de elinde patladı
GİRİŞ

CHP Uşak Belediye Başkan adayı Özkan Yalım’ın İsmail Küçükkaya’nın programında açıklamış olduğu bir projenin daha yapılma imkanı olmadığı ortaya çıktı.

31 Mart seçimleri yaklaşırken vatandaşlar adayların projelerine ve söylemlerine kulak kesilmiş durumda.

Peş peşe verilen vaatlerden hangi yapılacak ya da hangisinin yapılması mümkün?

Bu sorunun cevabı genelde seçimden sonra belli olurdu ama CHP’nin adayı Özkan Yalım’ın açıkladı projeler bir bir elinde patladı.

“ÜCRETSİZ YAPACAĞIZ”
Programa katılan CHP Uşak Belediye Başkan adayı Özkan Yalım hafif raylı sistem projesi ile alakalı şu açıklamayı yaptı:
“Şimdi bu hafif raylı tramvay, Uşağımız butik ve küçük bir şehir olduğu için toplamda Uşak merkez 245 bin nüfusa sahip. Üniversitemizde 30 binin üzerinde öğrenci barındırıyor. Hastane ile havalimanı hastane ile üniversite arası 7,5 kilometre sadece. Projenin altyapısı hazır.
Raylarını döşeyip en kısa zamanda bu gördüğünüz hastaneden üniversiteye kalan bu olan bu hattı kesinlikle tramvayı getireceğiz. Ulaşımda önemli bir desteğimiz olacak. Vatandaşımıza ciddi bir katkımız olacak. Üniversite öğrencilerimize en ekonomik şekilde hatta ücretsiz bir şekilde eğitime destek olması adına dört yoldan üniversiteye kadar gidiş gelişlerini ücretsiz yapacağız.”

HAFİF RAYLI SİSTEM MÜMKÜN MÜ?
Özkan Yalım’ın bu açıklamalarından sonra Uşak’ta hafif raylı sistem mümkün mü sorusu yeniden gündeme geldi. Konu ile alakalı Uşak Ak Parti Belediye Başkanı ve Başkan Adayı Mehmet Çakın geçtiğimiz günlerde bir açıklama yapmıştı. O açıklama yeniden gündeme geldi. Çakın açıklamasında tramvay projesini yapmamalarının sebebinin Ulaştırma Bakanlığının hızlı tren projesi olduğunu ifade eden Çakın, şehrin 8 km dışından geçmesi planlanan projenin yaptıkları çalışmalar sayesinde şehir içine alındığını ifade ederek “Yeni dönem projelerimiz içerisinde tramvay değil, bizim bahsettiğimiz konuşmalarda yeni bir durum var. Hızlı trenin şehrimizin içerisinden geçmesiyle ilgili çalışmalarımızdan bahsediyoruz. Yeni projeye göre, artık hızlı tren hattı hastaneye gelmeden yer altına inip yaklaşık 6-6,5 km mevcuttaki hattın altında ilerleyecek, mevcut tren istasyonunun altında duracak peronlar ve UDAŞ’ı geçtikten sonraki bir mevkiden de tekrar yer üstüne çıkacak ve İzmir istikametine devam edecek” demişti.

Ayrıca Başkan Çakın nüfusu 750 binin altındaki şehirlerde yeni tramvay yapımını bakanlığın kabul etmediğini şu sözlerle ifade etmişti: “Ama şunu da ifade edeyim, zaten böyle yeni bir mevcut hat olmadıktan sonra yeni bir tramvay hattı inşa etmek de, nüfusu 750 binin altında olan şehirlerde Ulaştırma Bakanlığı tarafından zaten kabul edilmiyor. O yüzden bu şartlar şu an ortadan kalktığı için, açıkçası ben diğer aday arkadaşlardan tramvayla ilgili vaatleri olanların da, bu hususu açıkçası bir kez daha değerlendirmeleri ve bu mevzuatı bir kez daha kontrol etmeleri kendilerine tavsiye ediyorum.”

Yani bu açıklamalara göre hızlı tren şehir içinden ve mevcut tren yolunun altındaki tünelden geçeceği için eski rayları kullanmak mümkün olmayacak, ayrıca Uşak’ın nüfusu 750 binin altında olduğu için yeni bir hafif raylı sistem projesi de Ulaştırma Bakanlığı’ndan onay alamayacağı için CHP Uşak Belediye Başkan adayı Özkan Yalım’ın bahsettiği hafif raylı sistem projesi de bu bakımdan boşa çıkmış oluyor.

KAYNAK: UŞAK HABER