Yalım’ın Jeotermal Isıtma ve Otogar projeleri için 1 milyar TL’ye yakın kaynak gerekiyor

GİRİŞ

CHP Uşak Belediye Başkan adayı Özkan Yalım Haber Türk TV’de projelerini anlattı. Programın en ilginç anlarından birisi de Yalım’ın 2 projesi için 1 milyar TL’ye yakın bir kaynağa ihtiyacı olduğunun ortaya çıkmasıydı.

Haber Türk TV’de usta gazeteci Mehmet Akif Ersoy CHP Uşak Belediye Başkan adayı Özkan Yalım’ı ağırladı. Programda projelerinden bahseden Yalım kendisine gelen soruyu bakın nasıl geçiştirdi…

200 TL FATURA YENİDEN GÜNDEMDE

Programda Mehmet Akif Ersoy Yalım’a “Otogar ve Jeotermal, Jeotermal en önemli projeniz herhalde. Maliyetli bir iş değil mi bu?” sorusunu yöneltti. Özkan Yalım bu soruya şu cevabı verdi:

“4558 hane Uşak'ta kömür kullanıyor. Bizim etrafımız tamamen termal suyla ısınan belde ve iller var. Yani en yakınımızda Afyon var. 35 yıldır termal suyla ısınıyor merkezi. Bunun yanında Kütahya'nın Simav ilçesi var. Aynı şekilde Simav ilçesi de termal suyla ısınıyor. Bu da yaklaşık 45 yıldır yani yarım asırdır Simav termal suyla ısınıyor.” Açıklamasının ardından sistemin nasıl işleyeceğini açıkladı.

Yalım “Yeni bir hat. Yeni bir altyapı. Yeni bir altyapı ama çok ağır bir maliyeti yok. Merak etmeyin. Kesinlikle bunu kaldırabilecek olan bütçemiz de var. Gerekli teknik ekibe de sahipsiniz. 24 ay içerisinde biraz önceki bahsettiğim 5 mahalleye vereceğiz. Yani uşağın yaklaşık üçte birine ilk etapta 24 ay içerisinde termal suyla ısıtma projemizi aktif hale getireceğiz. Şu anda bir meskenin bir evin ortalama doğal gaz faturası 1800 ile 2000 TL. Yani biz bunu 200 TL'ye sabit bir şekilde geri kalan 3 yıl boyunca yani 2 yıl sonra seçildikten sonra 2 yıl sonra suyu vermeye başladıktan sonra 3 yıl boyunca 200 TL'ye vatandaşımız evini ısıtacak.” dedi ve bu projenin maliyetinin 140 milyon TL olduğunu ifade etti.

YENİ OTOGAR İÇİN 700 MİLYON LİRA

Özkan Yalım yeni otogar projesi ile alakalı şu açıklamayı yaptı:

“Şimdi Uşak'ın en önemli eksiklerinden bir tanesi otogar. Bizim otogarımız yok maalesef. Yani otogarımız yok. Şimdi diyeceksiniz ki birçok belediyenin borcu var. Vatandaşımız da bunu söylüyor. Evet otogarımız yaptıracağım. Yeni çevre yolunun hemen dibine entegre Afyon ilimizde olduğu gibi. Hemen komşumuz Afyon ilinde olduğu gibi. Peki maliyet nasıl olacak? Evet. Ben bu otogarın maliyeti yaklaşık 700 milyon TL.”

VAR MI 1 MİLYAR TL?

İki projenin yaklaşık 1 milyar lirayı bulması gazeteci Mehmet Akif Ersoy’un da dikkatini çekti ve Ersoy: “1 milyar liramız gitti. Var mı para?” sorusunu sordu. Yalım “Para var. Otogardan dolayı belediyemizden bütçe kullanmayacağım. Alt yapısı hariç. Yani arazisi var, belediyemizin arazileri var. Çünkü Uşak'ta çok yakın zamana kadar çevre köylerimiz mahalle değildi.” İfadelerini kullandı.

KAYNAK: UŞAK HABER