12 Bin kişilik demans araştırması bitti! Bu vitamin demansı önlemeye yetiyor

12 Bin kişilik demans araştırması bitti! Bu vitamin demansı önlemeye yetiyor
GİRİŞ

Demans hastalığı özellikle ilerleyen yaşla birlikte ortaya çıkıyor. Uzmanlar demans hastalığını önlemek için vitamin takviyesi kullanılması gerektiğini belirtiyor…

Özellikle yaşlılık döneminde insanın yaşam kalitesini ciddi anlamda olumsuz etkileyen demans hastalığını önlemek için beslenmeye özen göstermek gerekiyor. Alzheimer's & Dementia: Diagnosis, Assessment & Disease Monitoring dergisinde yayımlanan bilimsel araştırma, demans hastalığını önlemek için yapılması gerekenleri ortaya çıkardı. Doktorlar, sağlıklı beslenmenin yanı sıra D vitamini takviyesinin demans hastalığını önlemede yardımcı olacağını belirtiyor.

Demans ile D vitamini takviyesi arasındaki ilişkiyi incelemek için 12 bin kişinin katıldığı bir çalışma düzenlendi. Kanada ve İngiltere’den gelen araştırmacılar, katılımcıları bazı testlere soktu. Buna göre katılımcılar arasında 4 bin 637 kişilik gruba D vitamini takviyesi verilirken bunların sonuçları ölçüldü. D vitamini alanlar, takviye almayan gruba göre yüzde 40 daha az demans hastası oldu.

D VİTAMİNİ TAKVİYESİNİN FAYDALARI

D vitamini ve demans hastalığı araştırmasında, katılımcıların 2 bin 696’sında 10 yıl içinde demans gelişti. Bu gruptaki 2 bin 17 kişinin demans teşhisi konulmadan önce hiç D vitamini takviyesi almadığı, 679’unun ise çok az takviye aldığı vurgulandı. CAnada Calgary Üniversitesi Hotchkiss Beyin Enstitüsü ve İngiltere’deki Exeter Üniversitesi doktorları, araştırma sonuçlarını açıkladı. Buna göre araştırmaya katılanların ortalama yaşı 71 olurken araştırmaya kayıt yaptıklarında demans hastalığı teşhisi konmamıştı.

DEMANS BAŞLAMADAN ÖNCE TAKVİYE ALINMALI

Araştırma sonuçlarını açıklayan Zahinoor Ismail, D vitamininin beyinde demansı azaltabilecek bazı etkilerinin olduğunu söyledi: “Şimdiye kadar yapılan araştırmalarda çelişkili sonuçlar elde edilmişti. Bilişsel gerileme başlamadan önce erken takviye almanın yararlı olabileceğine işaret eden kanıtlar bulduk.”

Exeter Üniversitesinden Byron Creese, D vitamini takviyesinin demansı önlemede veya geciktirmede büyük önem taşıdığına dikkat çekti: “Bu araştırma sonucu, bize D vitamini takviyesinin demansı önlemede ya da geciktirmede yararlı olabileceğine işaret ediyor ancak şimdi bunu kesinleştirmek için klinik deneyler yapmalıyız.”

KAYNAK: UŞAK HABER