2023 Nobel Tıp Ödülü’nü mRNA aşısıyla aldı: “Katalin Kriko kimdir?

2023 Nobel Tıp Ödülü’nü mRNA aşısıyla aldı: “Katalin Kriko kimdir?
GİRİŞ

2023 Nobel Tıp Ödülü de sahiplerini buldu. Ödülün biri mRNA aşı çalışmaları nedeniyle Katalin Kariko’ya gitti. Peki Katalin Kariko kimdir?

2023 Nobel Tıp Ödülü’nü mRNA aşısıyla aldı: “Katalin Kriko kimdir?” - Bu sene için de sahiplerini bulmaya başlamış olan Nobel Ödülleri’nde tıp dünyasının ödülleri de dağıtıldı. Bu kapsamda 2023 Nobel Tıp Ödülü de sahiplerini bulmuş oldu. Ödül mRNA aşı çalışmaları nedeniyle Katalin Kariko ile Drew Weissman’a giderken; yeni Nobel sahibi Katalin Kariko’nun kim olduğu Nobel Ödülleri’ni takip edenlerin gündemine bir anda oturdu.

Nobel Tıp Ödülüne bu sene için layık görülen Katalin Kariko, son günlerin en çok konuşulan ismi olmayı başardı. Aldığı ödülle tüm dikkatleri üzerine çeken Katalin Kariko’nun özellikle bugüne dek yapmış olduğu çalışmalar merak edilmeye başlandı. Peki Katalin Kariko kimdir? 2023 Nobel Tıp Ödülü alan Katalin Kariko nereli, hangi çalışmalara imza attı? İşte 2023 Nobel Tıp Ödülü sahibi Katalin Kariko’nun biyografisi…

KATALIN KARIKO, MACAR ASILLI BİR BİLİM İNSANI

17 Ocak 1955 tarihinde dünyaya gelen Katalin Kariko, Szolnok’ta doğdu. Macar bir biyokimyager ve bilim insanı olan Katalin Kariko, Almanya merkezli biyoteknoloji şirketi olan BioNTech’te kıdemli başkan yardımcılığına kadar yükselmeyi başardı. Pfizer-BioNTech'in ortaklaşa geliştirdiği COVID-19 aşısının temelini oluşturan mRNA teknolojisini geliştiren kişi olan Katalin Kariko, kasap bir baba ve ev hanımı bir annenin kızı olarak dünyaya geldi. Büyük Macaristan Ovası yakınlarındaki Kisújszállás kasabasında büyüdüğü bilinen Katalin Kariko’nun bilime ilgisi küçük yaşlarda başladı. Szeged Üniversitesi Biyolojik Araştırmalar Merkezi’nden eğitim alan Katalin Kariko, doktorasını da burada yaptı.

MRNA ÇALIŞMALARINI DREW WEISSMAN’LE YÜRÜTTÜ

Çalışmalarıyla adını tüm dünyaya duyurmuş bilim insanlarından biri olan Katalin Kariko, RNA’yla ilgili çalışmalarını Szeged Üniversitesi’nde gerçekleştirmeye başladı. Kaynak olmaması nedeniyle 1985’te Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) göç etmek zorunda kalan Katalin Kariko, mesajcı RNA çalışmalarını Pennsylvania Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde sürdürme kararı aldı. 1980’lerde DNA’ya odaklanan Katalin Kariko, HIV aşısı üzerinde çalışan immünolog Drew Weissman ile tanıştıktan sonra 20005 yılında sentetik RNA çalışmalarına başladı. Ardından mRNA çalışmalarını gerçekleştiren ikili, Pfizer ve BioNTech tarafından ortaklaşa üretilen Pfizer-BioNTech COVID-19 aşısının ortaya çıkışında etkili olan çalışmalar ortaya koydu.

KAYNAK: UŞAK HABER