Ağız kuruluğuna karşı uzmanlardan uyarı! Diyabet, felç ve birçok hastalığın ilk belirtisi olabilir

Ağız kuruluğuna karşı uzmanlardan uyarı! Diyabet, felç ve birçok hastalığın ilk belirtisi olabilir
GİRİŞ

Ağız kuruluğu çoğu zaman hafife alınsa da ciddi bir sağlık sorunun ilk belirtisi olabileceği aktarılıyor. Ağız kuruluğu şikayetleri olanları uzmanlar uyarıyor. Bu belirtiler varsa dikkat!

Ağız kuruluğu çoğu zaman susuzlukla ilişkilendirilse de bu belirtinin farklı sağlık sorunlarına işaret ettiği ifade ediliyor. Çok sık ağız kuruluğu çekenlerin mutlaka uzman kontrolüne başvurması tavsiye ediliyor.

Birçok hastalığın önlenmesinde etkili olan tükürük çoğu zaman önemsiz gibi görülse de insan vücudunun en önemli fonksiyonlarından biridir. Ağız kuruluğu ise tükürüğün azalması nedeniyle birçok farklı soruna yol açabileceği aktarılıyor. Uzmanlar ağız kuruluğu olan kişileri uyarıyor.

AĞIZ KURULUĞU HANGİ HASTALIKLARIN BELİRTİSİDİR?

Ağız kuruluğu çoğu kişi tarafından hafife alınsa da bunun birçok farklı sağlık sorununa işaret edebileceği aktarılıyor. Sabah’ta yer alan bir habere göre Dr. Azad Eyrumlu, sürekli ağız kuruluğu yaşayanların genelde vücudun farklı yerlerinde ters giden bazı sorunlara işaret ettiği aktarılıyor.

Ağız kuruluğunun ciddi sağlık sorunlarına işaret ettiğine dikkat çeken uzmanlar, ağız kuruluğu şikayetlerinin şu hastalıkların belirtisi olabileceğiniz aktardı:

  • Diyabet
  • Felç
  • HIV
  • Alzheimer
  • Sjögren Sendromu

Tükürük bezlerinin ağzı nemli tutmak için yeterli tükürük üretemediği bir durum olarak nitelendirilen kserostomi birçok sorunun ilk belirtisi olabiliyor.

AĞIZ KURULUĞUNA KARŞI BUNLARI İHMAL ETMEYİN!

Tükürüğün bakteriler tarafından üretilen asitleri nötralize etmeye ve gıda parçacıklarını yıkamaya yardımcı olduğunu aktaran uzmanlar, ağız sağlığı açısından önemine dikkat çekiyor. Diş çürümesini engelleyen ve ayrıca sindirime de yardımcı olan enzimlere de sahip olduğu ifade ediliyor. Bu sayede vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve besinleri almasını sağlıyor.

Ağız hijyeninin iyi durumda olduğundan emin olmak ve gereken sorunları takip etmek için her 6 ayda bir diş hekimine görünülmesi gerektiği aktarılıyor. Ağız hijyeninden emin olmak için bu tavsiyeler uyulması gerektiği aktarılıyor. Ayrıca uzmanlar tarafından günde iki defa florür içeren diş macunları ile iki dakika dişleri fırçalamanın da önemine dikkat çekiliyor. Düzenli olarak diş ipi ve gargara kullanımı da bu kapsamda yapılan öneriler arasında.

KAYNAK: UŞAK HABER