Aileler dikkat! Uzman isim uyardı: Bulanık görenlerin oranı yüzde 25'e ulaştı

Aileler dikkat! Uzman isim uyardı: Bulanık görenlerin oranı yüzde 25'e ulaştı
GİRİŞ

Görme bozuklukları ile ilgili bilgilendirmelerde bulunan uzman isim, çocuklarda bulanık görme sorumlarının artığını ifade etti.

Aileler dikkat! Uzman isim uyardı: Bulanık görenlerin oranı yüzde 25'e ulaştı - Teknolojinin gelişmesi ile birlikte gündelik hayatın her alanına yayılan dijital cihazlar, her yaş grubu tarafından aktif olarak kullanılmaya başlandı. Eğitim ve iş sebepli kullanımların yanı sıra çocuklar için de bir ‘oyalama’ aracı olarak değerlendirilmeye başlanan dijital cihazlar, uzmanların gündemine girdi. Ekran mahrumiyetinin küçük yaş gruplarının gelişimleri açısından gerekli ve önemli olduğunu belirten uzmanlar, ayrıca görme bozuklukları ile ilgili de bilgilendirmelerde bulundu.

Çocuklarda en yaygın olarak görülen ve göz sağlığını da ciddi oranda etkileyen ‘miyopi’ isimli rahatsızlıkta artış gözlendiğini ifade eden uzmanlar, bu duruma sebep olan faktörleri açıkladı.

ocuk-gozluk-1.jpg

4 ÇOCUKTAN 1’İNDE VAR

‘Miyopluk’ olarak da bilinen miyopi ile ilgili bilgilendirmelerde bulunan Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. D. Muhsin Eraraslan, son dönemlerde bu rahatsızlıkta ciddi bir artışın kayda geçtiğini ve her 4 çocuktan 1’ine bu tanının konulduğunu belirtti. Miyopinin çocukların okul hayatları ile sosyal hayatlarını önemli ölçüde etkilediğini ifade eden Erarslan, ebeveynlerin dikkat etmeleri gereken kuralları şu şekilde sıraladı:

  • Akıllı telefon, tablet ve bilgisayar gibi dijital cihazların yakından kullanımlarını engelleyin.
  • Dijital cihaz kullanımı esnasında 20 dakikada bir olacak şekilde 20 saniye mola verdirin. Mola sırasında çocuğun 20 metre kadar uzağa bakarak gözünü dinlendirmesini sağlayın.
  • Çocuğunuzu, her gün en az 1 saat açık havada vakit geçirmesi için teşvik edin.
  • Çocuğunuzun çalışma odasını iyi aydınlatın.
  • 3 yaşına kadar tablet ve telefon kullanımına izin vermeyin. 4- 6 yaş grubu için dijital cihaz kullanımını 45 dakika ile sınırlayın.

ocuk-gozluk-3.jpg

MİYOPİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Miyopi hem çocuklarda hem de yetişkinlerde şu belirtiler ile kendisini hissettirir:

  • Uzak yazıları okurken zorlanma ve yazıya yaklaşma ihtiyacı duyma,
  • Televizyon izlerken ya da uzaktaki nesneleri görmeye çalışırken gözleri kısma,
  • Göz kırpma sayısında artış,
  • Göz yorgunluğu ve baş ağrısı.

KAYNAK: UŞAK HABER