Alzheimer’ın gizli işareti! Eğer vücudunuzda bunlar varsa hemen doktora gidin

Alzheimer’ın gizli işareti! Eğer vücudunuzda bunlar varsa hemen doktora gidin
GİRİŞ

Alzheimer hastalığı, beyindeki sinir hücrelerinin ölmesine ve bilişsel gerilemeye neden olan bir demans türüdür. Bu rahatsızlığın dikkat edilmesi gereken bazı belirtileri var.

Bu hastalığın belirtileri arasında hafıza kaybı, karışıklık, dil bozuklukları ve kişilik değişiklikleri bulunur. Ancak bu belirtiler ortaya çıkmadan önce, hastalarda fiziksel performanslarında da değişiklikler olabilir.

Bunama ile ilgili araştırmalar, hastalığın başlangıcında beyinde nörolojik hasarın olduğunu gösteriyor. Fakat fiziksel değişikliklerin de ipucu verebileceğini belirtiyorlar. Uzmanlar o belirtileri şöyle açıklıyor.

DEMANS TÜRLERİ VE FİZİKSEL BELİRTİLER

Denge ve yürüme bozukluğu, genellikle ileri evre Alzheimer’ın bir özelliği olarak kabul edilir. Ancak bazı durumlarda, erken evre vasküler demansın da belirtisi olabilir. Vasküler demans, beyne kan taşıyan damarların tıkanması veya hasar görmesi sonucu ortaya çıkar. Bu hastalıkta, beyincik adı verilen ve vücut hareketlerini kontrol eden beyin bölgesi etkilenebilir.

Denge ve yürüme bozukluğu yaşayan hastalar, zamanla yürüyüşlerini veya yürüme biçimlerini değiştirebilirler. Bu değişiklik, düşmeyi önlemek için ayaklarını tam yere basmadan veya yavaş adımlarla yürümek şeklinde olabilir.

ALZHEİMER RİSKİNİ AZALTMAK İÇİN ÖNERİLER

2016 yılında yapılan bir araştırma, yaşamın erken dönemlerinde denge ve yürüme bozukluğu yaşayan kişilerin, ileride Alzheimer hastalığına yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu buldu.

Amiloid ve tau proteinleri, Alzheimer ve demans gibi hastalıklarda beyinde birikir ve hafıza ve öğrenme gibi işlevlere zarar verir. Ancak bazı araştırmalar, omega-3 yağlarının amiloid plaklarını azaltabileceğini öne sürmektedir.

Omega-3 yağları, balık, ceviz, keten tohumu gibi besinlerde bulunur. Bu besinleri tüketmek, Alzheimer riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca, düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme, sigara ve alkol kullanmamak, stresi azaltmak , sosyal ve zihinsel aktivitelere katılmak da Alzheimer ve demans önlemede faydalı olabilir.

KAYNAK: UŞAK HABER