Alzheimer'ın yeni belirtisi ortaya çıktı! Göz sağlığınıza dikkat edin!

Alzheimer'ın yeni belirtisi ortaya çıktı! Göz sağlığınıza dikkat edin!
GİRİŞ

Alzheimer hastalığı günümüzde giderek artmaya devam ediyor. Alzheimer hastalığının ilk belirtilerine dair yapılan araştırmalar da bu kapsamda sürdürülüyor.

Alzheimer'ın yeni belirtisi ortaya çıktı! Göz sağlığınıza dikkat edin! - Genellikle yaşlılık nedeniyle ortaya çıkan Alzheimer hastalığı günümüzde giderek artmaya başladı. Herhangi bir tedavisi bulunmayan Alzheimer hastalığının önlenebilmesi ve Alzheimer hastalığının meydana gelme riskinin azaltılabilmesi adına, bu hastalığın erken belirtilerinin ne olduğuna dair yapılan çalışmalar devam ediyor.

Alzheimer hastalığının beyindeki ilk belirtileri ortaya çıkmadan yıllar önce başladığını gösteren çalışmalarda, Alzheimer hastalığının erken teşhis edilebilmesine yardımcı olabilecek yollar belirlenmeye çalışıyor. Yapılan bu çalışmalar kapsamında gözlerin büyük bir öneme sahip olduğu keşfedildi. Yapılan araştırmalar neticesinde, gözlerin semptomlar gelişmeden önce Alzheimer hastalığının belirtilerini gösterebileceği ortaya çıktı.

goz-retina.jpg

İLK BELİRTİ GÖZLERDE

Acta Neuropathologica dersinde yayınlanan çalışmada Alzheimer hastalığının ilk belirtilerinin gözlerde ortaya çıkabileceği öne sürüldü. Yazar Maya Koronyo-Hamaoui yapılan çalışmalara dair şu açıklamalarda bulundu; ‘’Çalışmamız, Alzheimer balığının insan retinasındaki protein profillerinin ve moleküller, hücresel ve yapısal etkilerinin ve bunların beyindeki ve bilişsel işlemdeki değişikliklerle nasıl eşleştiğini derinlemesine analizlerini sağlayan ilk çalışmadır. Retinadaki bu değişikliklerin hafıza, yön bulma ve zaman algısı için bir merkez olan entorinal ve temporal korteks adı verilen beyin bölümlerindeki değişikliklerle ilişkili olduğu ortaya çıktı.’’

labrotuvar.jpg

14 YIL BOYUNCA RETİNA DOKUSUNDAN ÖRNEK ALINDI

Alzheimer hastalığının erken semptomlarından birinin daha keşfedilmesi için araştırma ekibi, Alzheimer hastalığı ve hafif bilişsel bozukluğu olan 86 kişiden 14 yıl boyunca retina ve beyin dokusu örnekleri topladı. Daha sonra normal bilişsel işleve sahip gönüllülerden alınan numuneleri, hafif bilişsel bozukluğu olanlara ve ileri seviyede Alzheimer hastalığı olan kişilerle karşılaştılar. Elde edilen bulgular hem Alzheimer hem de erken bilişsel gerileme yaşayan kişilerde, Alzheimer hastalığının önemli bir belirtici olan beta-amiloidde önemli artışlar gösterdi. Yapılan araştırmalara göre, retinanın çevresindeki hücrelerde doku atrofisi ve iltihaplanma bilişsel durumun en etkili belirtisi oldu. Elde edilen bu bulgular Alzheimer hastalığının daha erken teşhis edilebilmesine yardımcı olacak görüntüleme tekniklerinin gelişmesine de yol açabilecek. Alzheimer hastalığının olası göz semptomlarından bazıları derinlik algısı, kontrast, okuma ve hareket eden nesneleri takip etme sorunları olarak açıklandı. Yapılan araştırmalar ile birlikte gelecek dönemde Alzheimer hastalığının tespit edilmesi adına göz doktorlarının da önemli bir role sahip olacağı belirtildi.

KAYNAK: UŞAK HABER