Astım ve alerji şikayetlerine son! Kaya koruğunun faydaları açıklandı

Astım ve alerji şikayetlerine son! Kaya koruğunun faydaları açıklandı
GİRİŞ

Akdeniz ve Ege’nin kayalık alanlarında sıklık ile rastlanan kaya koruğunun birçok faydasının olduğu ortaya çıktı. Peki, kaya koruğu nedir, nasıl tüketilir?

Akdeniz ve Ege’de yetiştirilen veyahut da doğal halde bulunan bazı bitkiler, bölge halkı tarafından sık sık tüketilir. Bu kapsamda ilgili bölgelerde bulunan ve pek çok faydasının bulunduğuna inanılan bitki türlerinden biri de kaya koruğudur.

Kaya koruğu, yer kabuğunda doğal olarak bulunan ve sodyum klorür içeren tuz kristalleri olarak tanımlanır. Dikey veya yatay olarak bulunan bu bitki, madencilik yöntemi ile çıkarılır. Salatalarda, mezelerde, sos ve turşularda sıklık ile kullanılan bu bitkinin birçok faydası bulunur.

KAYA KORUĞU NEYE İYİ GELİR?

Kaya koruğu tam bir mineral kaynağıdır. Zengin tuz içeriğinin yanı sıra kalsiyum, magnezyum ve diğer mineralleri de bünyesinde barındıran bu bitki, vücudun doğal işleyişinin devam etmesine aracılık eder. Kaya koruğunun yetiştiği bölgelerde yaşayanlar, bu bitkiyi su ile karıştırıp tükettiklerinde vücutlarını zehirli atıklardan arındırdıklarına inanırlar.

Kaya koruğu doğal bir içerik olduğu için yalnızca vücut sağlığının iyileştirilmesinde değil cilt sağlığının korunmasında da aktif olarak rol oynar. Cildi ölü derilerden arındıran bu bitki ayrıca cildin yumuşamasını da sağlar.

Kaya koruğunun en çok bilinen faydaları arasında solunum yolu rahatsızlıklarına olan etkileri gelir. Alerji, astım ve diğer solunum yolu rahatsızlıklarından dert yanan kişilerin kaya koruğu kullanımı ile rahatladıkları bilinir.

KAYA KORUĞU ZARARLI MI?

Turşularda, salatalarda, mezelerde ve et marinesinde aktif olarak kullanılan kaya koruğu, yüksek tuz içeriği sebebi ile kontrollü bir şekilde tüketilmelidir. Özellikle yüksek tansiyon şikayeti bulunan kişiler ile kalp hastalıkları olan kişiler, kaya koruğunu tüketmeden önce mutlaka doktorlarına danışmalılardır.

KAYNAK: UŞAK HABER