Atom Tedavisi Nedir? Özellikleri

Atom Tedavisi Nedir? Özellikleri
GİRİŞ

Atom tedavisi işlemi tiroit kanseri olan kişileri kapsar. Atom tedavisinin bir diğer adı "radyoaktif iyot tedavisi" olarak bilinir.

Atom tedavisi tiroit kanseri olan kişilerde bulunan sağlıklı yapıların korumak ve kanserli hücreleri azaltmak için kullanılan bir tedavi yöntemidir. Kişide bulunan tiroit bezinin sağlıklı olabilmesi için iyot kullanılır. Bu iyot ihtiyacı atom tedavisi ile sağlanır. İşlemde kişinin vücuduna az bir doza sahip iyot aktarımı sağlanır. Atom tedavisi tiroit bezinin bulunan kansere sahip olan unsurların kişinin vücudunda yayılmasını önlemeyi amaçlar. Tiroit kanseri haricinde kişinin tiroit bezinin fazla çalışması halinde de atom tedavisi uygulanır. Tiroit kanseri için uygulanan dozdan daha az bir doz verilir.

Atom Tedavisi Kimlere Uygulanır?

Atom tedavisinin yapıldığı kişiler tiroit kanseri olan kişilerdir. Tedavi öncelikle tiroit kanseri olan kişiler için uygulanır. Atom tedavisi aynı zamanda tiroit bezinin fazla çalışma durumu olan kişilerde de uygulanır. Tiroit kanseri için ameliyat olan kişilerde durumun aynı olması halinde tedavi uygulanır. Yapılan testler sonucunda tümörün 1 cm'den fazla olan ve 1 cm'den az ancak yayılma oranı fazla olan hastalara da tedavi uygulanır.

Atom Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Atom tedavisinin uygulanışı bir zor süreci kapsar. Atom tedavisi işleminde kişiye iyot aktarımı yapılır. Tiroit kanseri kişi ile tiroit bezinin fazla çalıştığı kişiye farklı dozlar verilir. Öncelikle atom tedavisi uygulanmadan önce kişinin muayenesi yapılır. Aynı zamanda gerekli testlerin yapımı ile birlikte değerlendirme sonucunda gerek görülürse tedavi uygulanır. İşlemde kişiye ağız yoluyla iyot ilacı verilir. Kişinin durumuna göre bu tedavi 1 veya 3 gün arasında değişir. Tedavi süresince hastanın hastanede yatışı yapılır. Atom tedavisi süresince hiçbir ziyaretçi kabul edilmez. Radyasyon olduğu için özellikle hamile kişilerin ve çocukların alana girmesi yasaktır. Tedavide kişiye verilen radyasyon yayan atomlar kullanıldığı için kişinin yalnız kalması önemlidir.

Atom Tedavi Öncesi Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Atom tedavi öncesi yapılması gereken noktalar bulunur. Tedavi görecek kişilerin işlem öncesi dikkat etmesi gereken hususlar vardır. Atom tedavi öncesi yapılması gerekenler:

  • Kişinin kalp, ritim bozukluğu nedeniyle kullandığı ilaçlar varsa 2 hafta önceden ilaçları kullanmayı bırakmalıdır.
  • İşlem öncesi kişi iyot bakımından oranı yüksek olan besinler tüketmelidir.
  • İşleme kadar herhangi bir diş dolgusu yapılmamalıdır.
  • Kişi içerisinde iyot unsurunu bulunduran gargara gibi öğeleri kullanıyorsa 2 hafta önceden mutlaka bırakmalıdır.
  • Kişi gebe olmayı 1 yıl ertelemelidir.
  • Aynı zamanda bebeğini emziren anne tedavi işlemi bitene kadar bebeğini emzirmemelidir.

Tüm bu öneriler işlem öncesi yapılması gerekenlerdir. Kişi atom tedavisi görmeden önce eksiksiz bir şekilde gerekenleri yapmalıdır.

Atom Tedavisinde Karşılaşılan Yan Etkiler Nelerdir?

Atom tedavisi sonrası yan etkiler bulunur. Ancak görülen yan etkiler kısa sürelidir. Karşılaşılan Yan etkiler tedavi sonunda biter. Tedavide görülen yan etkiler her kişide görülmez. Atom tedavisi sonrası kişiden görülme ihtimali olan yan etkiler:

  • Mide bulantısı
  • Tat alamama durumu
  • Ağızda kuruluk
  • Gözde kuruluk
  • Boyunda ağrı
  • Tükürük bezlerinde şişlik
  • Yorgunluk

KAYNAK: UŞAK HABER